Eveniment

Sorin Minea, Romalimenta: Din zece magazine de la colţul străzii nouă vând la negru

Sorin Minea, Romalimenta: Din zece magazine de la colţul străzii nouă vând la negru

Jucătorii din industria alimentară au discutat în cadrul conferinţei Food Retail in Romania: Opportu­nities & Challenges despre fiscalitate, TVA şi munca la negru. Mediafax Foto

Autor: Liviu Iancu

26.10.2012, 00:05 721

Sorin Minea, preşedintele Romalimenta şi acţionarul producătorului local de produse din carne Angst, a spus că aproximativ nouă din zece magazine care funcţionează la colţ de stradă lucrează la negru, dar autorităţile le controlează şi le amendează doar pe cele fiscalizate.

"În retail din zece magazine pe care le vedeţi la colţul străzii, unele dintre ele chiar civilizate, nouă lucrează la negru. Niciun inspector nu intră în ele. Intră în al zecelea, care e fiscalizat şi îl caută (...), deci îl găseşte cu ceva şi-i trage o amendă", a spus Minea la conferinţa "Food Retail in Romania: Opportu­nities & Challenges", organizată de Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană, Asociaţia Marilor Reţele Comer­ciale din România şi Agenţia Mediafax.

El a completat că amenda primită de comerciant "se duce în preţ", pentru că nu există cineva care aduce bani de acasă.

Minea crede că discuţiile potrivit cărora, dacă se reduce TVA, va creşte profitul comercianţilor sunt false.

"Putem să-l con­trolăm (comerţul - n. red.) şi să scoatem la suprafaţă comercianţii corecţi. Cel nefiscalizat este primul care măreşte preţurile, pentru că nu are un plan de afaceri şi nu-l va avea niciodată. El măreşte preţurile pentru că a crescut TVA, chiar dacă n-a plătit niciodată TVA. Statul român controlează cu obstinaţie numai firmele legale şi cele care nu fac evaziune fiscală", a spus Minea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO