Eveniment

Sorin Oprescu, primarul general al Capitalei, şi-a croit un buget de peste un miliard de euro

Sorin Oprescu, primarul general al Capitalei, şi-a croit...

Autor: Iulian Anghel, Oana Motei

19.02.2014, 21:15 656

Primarul general al Bucureştiului Sorin Opescu propune Consiliului General al Municipiului (CGMB) un buget de venituri pentru 2014 de 4,5 mld. lei (peste 1 mld. euro), deşi la sfârşitul anului trecut municipalitatea a fost obligată să facă o rectificare bugetară record de 648 milioane de lei, tocmai pentru că şi-a supraestimat cu mult veniturile.

Primăria generală a pus în dezbatere publică proiectul de buget pentru 2014 care prevede venituri de 4,5 miliarde de lei (egale cu bugetul de cheltuieli), aproape egale cu prevederile iniţiale ale bugetelor din anii trecuţi, dar care au suferit, de-a lungul fiecărui ciclu, corecţii serioase – o rectificare de 207 milioane de lei în 2011, de 178 de milioane de lei în 2012 şi o alta record de 648 de milioane de lei anul trecut.

Bugetul este alcătuit de primarul general, care îl propune Consiliului General al Municipiului, însă au fost rare situaţiile în care actualul primar general Sorin Oprescu s-a confruntat cu o opoziţie dârză a CGMB în privinţa bugetului, cum i se întâmpla, de exemplu, fostului primar Traian Băsescu. În aproape toţi anii din urmă, cu mici modificări, consilierii au votat ceea ce a propus primarul. Consilierii opoziţiei au mai criticat bugetul pe considerentul că umflarea lui îl ajută pe primar să facă cheltuielile care îi convin, dar cam atât.

„Asta este practica primarului – să supraevalueze. El face asta în fiecare an, iar la final ia banii de acolo de unde nu ar trebui să-i ia, de obicei de la investiţii“, spune consilierul PDL Mircea Raicu.

De câţiva ani bugetul Bucureştiului conţine date care ridică semne de întrebare. De plidă, proiectul bugetului pe 2014 prevede venituri de 180 de milioane de lei din închirieri, dar niciodată municipalitatea nu a obţinut mai mult de câteva zeci de milioane de lei din această activitate.

De asemenea, cheltuielile de capital (investi­ţi­ile) ale bugetului propriu sunt prevăzute anul acesta la 1,2 miliarde de lei (269 milioane de euro), dar în structura bugetului nu se observă schimbări majore şi sunt deja şase ani de când cheltuielile de inves­tiţii ale Primăriei Capitalei nu au mai depăşit 250 milioane de euro (au fost de 132 milioane de euro anul trecut).

În privinţa cheltuielilor, şi anul acesta municipalitatea va cheltui o bună parte din venituri pe subvenţii pentru populaţie  - 522 milioane de lei subvenţii la energie şi 546 de milioane de lei la transport. Alte 222 de milioane de lei se duc pentru Sănătate, la Cultură (teatre, spectacole) merg 578 de milioane de lei, la locuinţe 426 milioane de lei şi la protecţia mediului 136 de milioane de lei.

La acest moment, muncipalitatea are începute lucrări de investiţii de 22,4 miliarde de lei. Până la finele lui 2013, realizase lucrări de 7 miliarde de lei. Rămân lucrări de efectuat de peste 15 miliarde de lei, dar, în 2014, pentru investiţii au fost repartizaţi doar 1,44 miliarde de lei.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 20.02.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO