Eveniment

Sorin Ovidiu Vantu, condamnat la doi ani de inchisoare in dosarul BID

19.01.2007, 19:40 59

Sorin Ovidiu Vantu, unul dintre cei mai controversati oameni de afaceri romani, a fost condamnat ieri de catre Instanta Judecatoriei Sectorului 1 Bucuresti la doi ani de inchisoare si plata a 150.000 de lei cheltuieli judiciare catre stat in dosarul privind constituirea Bancii de Investitii si Dezvoltare (BID).
Ioana Maria Vlas - fostul administrator al SOV Invest si martor in dosar - a declarat ca nu stie nimic despre modul de constituire a BID, dar a sustinut ca Vantu nu a avut carnet de investitor la aceasta banca. Totodata, Vlas a declarat ca banii pentru constituirea BID au fost ai investitorilor FNI. Ea l-a acuzat pe Sorin Ovidiu Vantu ca a trimis ilegal cererile de rascumparare a banilor depusi la FNI pe carnetele lui Nicolae Popa, fostul director general al grupului de firme Gelsor, in conditiile in care omul de afaceri nu era titular al acestor acte.
In iunie 2005, Vantu a fost condamnat de instanta Judecatoriei Sectorului 1 Bucuresti la trei ani de inchisoare, iar omul de afaceri a facut apel, pe motiv ca in cauza nu au fost administrate toate probele. Magistratii Tribunalului Bucuresti au admis apelul si au decis rejudecarea dosarului. Faptele de natura penala pentru care este acuzat se vor prescrie in 17 februarie. Omul de afaceri are dreptul la apel si recurs, cai de atac care pot prelungi procesul cativa ani.
Sorin Ovidiu Vantu a mai fost trimis in judecata in dosarul Fondul National de Acumulare (FNA), dosar in care Ioana Maria Vlas, fost presedinte al Sovinvest, a fost condamnata in luna martie a anului trecut la sapte ani de inchisoare.
Sorin Ovidiu Vantu este actionar majoritar al trustului de presa Realitatea Media, care detine posturile de televiziune Realitatea TV si Money Channel. Vantu a recunoscut la inceputul anului trecut ca detine pachetul majoritar al trustului de presa.
"Am placerea de a va informa ca am incheiat negocierile pentru preluarea companiei Blue Link Comunicazioni, care detine pachetul majoritar in trustul de presa Realitatea. Aceasta tranzactie a fost perfectata prin intermediul Blue Link Comunicazioni Cipru, al carei proprietar este domnul Vitalie Dobanda, interpusul familiei mele in raporturile juridice si fiscale cu statul cipriot", spunea in luna februarie a anului trecut omul de afaceri.
Vantu mai detine postul de televiziune Romantica. Realitatea Media a achizitionat anul trecut pachetul majoritar de 70% din grupul de presa Catavencu, care editeaza mai multe publicatii si care detine reteaua radio Guerilla. Suma tranzactiei nu a fost facuta publica, fiind invocate clauzele confidentiale din contract.
Sorin Ovidiu Vantu este pentru a doua oara in actionariatul Academiei Catavencu. In 1997, omul de afaceri a cumparat 30% din publicatie, preluand actiunile detinute de Mircea Dinescu, la acea vreme asociat, director si redactor. Ulterior, actionarii de la Catavencu si-au rascumparat actiunile. Grupul Catavencu mai detine titlurile Cotidianul, 24-FUN, Tabu, Aventuri la pescuit, Bucataria pentru toti, Super Bebe si Le monde diplomatique. Sorin Ovidiu Vantu a deschis in 1997 ziarul Curentul, pe care l-a vandut ulterior.
Potrivit ultimelor informatii, trustul Realitatea Media urmeaza sa deschida mai multe publicatii, printre care se numara un cotidian si un saptamanal de business. In acest sens, in ultimele luni, au fost recrutati mai multi jurnalisti din presa generalista si financiara.

Filip: Licenta Realitatea TV ar trebui luata de "altcineva"
Licenta audiovizuala a postului Realitatea TV ar trebui sa fie luata de "altcineva", in cazul in care hotararea de condamnare a lui Sorin Ovidiu Vantu ar ramane definitiva, a declarat presedintele CNA, Ralu Filip. El a explicat ca persoanele care au condamnari penale nu au voie sa detina licente audiovizuale, motiv pentru care o condamnare definitiva a lui Vantu ar avea consecinte si asupra institutiilor din audiovizual pe care le detine. Potrivit reprezentantilor Serviciului Licente al CNA, postul Realitatea TV este detinut de compania Bluelink Comunicazione. La inceputul anului trecut, omul de afaceri Sorin Ovidiu Vantu a recunoscut la Realitatea TV ca detine controlul asupra acestui post de televiziune. In prezent, din grupul Realitatea Media mai fac parte posturile de televiziune The Money Channel si Romantica, precum si reteaua radio Guerrilla.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO