Eveniment

Sorin Ovidiu Vantu, urmarit penal pentru spalare de bani

08.05.2003, 00:00 26

Procurori din cadrul Parchetului Curtii Supreme de Justitie (PCSJ) au inceput urmarirea penala impotriva controversatului om de afaceri Sorin Ovidiu Vantu, pentru infractiunea de spalare de bani, a declarat ieri Elena Dinu, purtatorul de cuvant al PCSJ.
Omul de afaceri s-a prezentat ieri la Parchet pentru audieri, iar procurorii i-au adus la cunostinta aceasta acuzatie.
Potrivit Elenei Dinu, in dosarul denumit generic BID - FNI - Banca Agricola, Vantu este invinuit de comiterea mai multor infractiuni: instigare la fals in declaratii, abuz in serviciu in forma calificata si spalare de bani.
Vantu a fost audiat in legatura cu acuzatia de spalare de bani, in dosarul rezultat din conexarea cauzelor privind prejudicierea Bancii de Investitii si Dezvoltare (BID), a Bancii Agricole si, respectiv, a Fondului National de Investitii (FNI).
Omul de afaceri s-a prezentat la sediul Parchetului Curtii Supreme de Justitie in jurul orei 9.50 si a parasit cladirea dupa cateva ore de audieri.
Dosarul conexat a fost trimis, de Directia Cercetari Penale din cadrul Inspectoratului General al Politiei, procurorilor Parchetului Curtii Supreme de Justitie, pentru ca, in urma anchetei efectuate pana in prezent, s-au constatat ca exista indicii de comitere a infractiunii de spalare de bani de catre Sorin Ovidiu Vantu, infractiune care tine exclusiv de competenta procurorilor.
Potrivit unor surse judiciare, citate de Mediafax, acuzatia de spalare de bani a fost formulata in baza coroborarii rezultatelor expertizei facute in cazul Bancii de Investitii si Dezvoltare cu alte probe adunate in timpul anchetei. Dosarul BID a fost conexat cu cele privind prejudicirea Bancii Agricole si, respectiv, a FNI.
Vantu a fost principalul actionar al BID, banca lichidata in 2002 la solicitarea acestuia. Prin firma Gelsor, omul de afaceri a controlat si Banca Romana de Scont, banca trimisa in faliment in 2002 de catre BNR.
Vantul este cel care a creat in 1996 Fondul National de Investitii, care a ajuns cel mai mare fond mutual de pe piata romaneasca. In 2000, FNI a cazut lasand in urma o paguba de aproape 300 de milioane de dolari. Nici dupa trei ani de la caderea FNI nu au fost stabiliti vinovatii. In acest moment sunt cercetate 13 persoane printre care si Ioana Maria Vlas, intoarsa in tara la inceputul acestui an. In timpul audierilor, Vlas a declarat ca nu-i mai aminteste multe lucruri, ci doar de Sorin Ovidiu Vantu. miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO