Eveniment

Sorin Vasilescu, ARIS: Investitiile europene vor stagna, iar cresterea va fi adusa de companiile din Asia

Sorin Vasilescu, ARIS: Investitiile europene vor stagna, iar cresterea va fi adusa de companiile din Asia

Sorin Vasilescu, director in cadrul Agentiei Nationale pentru Investitii Straine: In timp ce investitiile europene se vor mentine la acelasi nivel, investitiile asiatice isi vor mari ponderea. Primele 10 companii din India sunt conglomerate si primele 6-7 dintre acestea sunt in relatii cu ARIS pentru a investi in Romania

23.10.2006, 18:33 342

Investitiile straine din Romania nu vor scadea dupa integrare, asa cum s-a intamplat in unele tari vecine, sustine, intr-un interviu acordat pentru ZF, Sorin Vasilescu, director in cadrul Agentiei Nationale pentru Investitii Straine (ARIS).
"Faptul ca salariile din Romania sunt inca mici fata de celelalte tari europene si ca nu vor creste spectaculos in urmatoarea perioada (cam 25% pe an) va face ca Romania sa fie in continuare o piata atractiva pentru investitorii straini", spune Vasilescu.
Scaderea investitiilor straine dupa aderare s-a produs in tari precum Polonia, unde in 2005 fluxul de investitii a fost de 6,1 miliarde de euro, aproximativ jumatate fata de 2004.
Pentru anul in curs, ARIS estimeaza ca fluxurile de investitii straine vor atinge peste 8 miliarde de euro, in conditiile in care in primele sapte luni ale anului tara noastra a atras 4 miliarde de euro, cu doar un miliard mai putin decat pe intreg anul trecut. La inceput, ARIS prevedea pentru anul acesta investitii de 6,5 mld. euro, dar prin vanzarea actiunilor BCR acestea au atins deja preconizarea facuta.
Totodata, investitiile din primele sapte luni au inregistrat o crestere de 48% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Mediul de afaceri romanesc este in competitie cu mediul de afaceri din tarile vecine, mai spune Vasilescu.
"Cand cineva vrea sa investeasca in Europa Centrala sau de Est analizeaza mai multe piete precum Bulgaria, Slovacia, Polonia, Cehia sau Ungaria. In functie de oportunitatile pe care reusim sa i le cream investitorului si in functie de cat de profitabila poate deveni afacerea, el va alege tara in care va investi", precizeaza directorul ARIS.
In 2005, Romania a reusit sa atraga un volum de investitii suficient de mare pentru a se situa pe locul patru in Europa Centrala si de Est, dupa Cehia, Polonia si Ungaria. Cehia a atras cele mai multe investitii straine anul trecut, in valoare de 8,8 miliarde de euro, urmata de Polonia, unde investitiile straine s-au ridicat la 6,1 miliarde de euro.
Romania a atras investitii cu doar 100 de milioane mai scazute decat Ungaria si a devansat trei membre ale UE, Bulgaria, Slovacia si Croatia. Astfel, Romania a reusit sa atraga investitii de trei ori mai mari decat Slovacia, competitor redutabil pentru investitiile greenfield din domeniul componentelor auto.
"Industria componentelor auto a atras pana acum cele mai multe investitii straine, aproximativ 80% din totalul investitiilor de tip greenfield", spune Vasilescu.
Cei mai multi investitori in aceasta industrie au fost din Germania, Japonia, Franta, Italia si SUA. "Investitia Renault-Nissan de 215 milioane de euro in Romania pentru cutii de viteze pentru export si cea a tunisienilor de la Coficab de 25 de milioane de euro intr-o fabrica de cabluri auto, pe langa Arad, sunt semnificative in acest sens", spune Vasilescu.
In industria componentelor auto se mai preconizeaza o investitie importanta venita din partea unor investitori americani. Investitia se va ridica la aproximativ 50 de milioane de euro, mai spun reprezentantii ARIS.
Materialele de constructii reprezinta al doilea domeniu care atrage cele mai multe investitii straine si este urmat de servicii si de IT. "Suntem cautati pentru IT pentru ca Romania produce specialisti de calitate in acest domeniu", precizeaza directorul ARIS.
In acelasi timp, sectorul energetic parcurge un trend ascendent din punctul de vedere al investitiilor straine. Investitiile vor fi mai ales in domeniul energiei de biomasa, precum cea care se realizeaza deja de grupul portughez Martifer.
Investitiile europene sunt in topul investitiilor din Romania, cu o pondere de peste 83% in totalul investitiilor. Cele mai multe investitii sunt olandeze, finlandeze sau suedeze, dar nici tarile vecine nu sunt excluse din top.
"Polonezii de la Porta si-au deschis acum doi ani o fabrica de usi la Arad, compania polona Maspex a intrat in Romania prin La Festa, iar compania ceha CEZ a investit in energie", spune Vasilescu. Polonezii mai investesc in industria ambalajelor 60 de milioane de euro si mai sunt interesati de sectorul chimic.
Insa, odata cu integrarea in UE, se vor intensifica investitiile asiatice, care au in acest moment o pondere de doar 4%. "In timp ce investitiile europene se vor mentine la acelasi nivel, investitiile asiatice isi vor mari ponderea", spune Vasilescu. Investitiile indiene vor fi in diverse sectoare ale economiei, de la telecomunicatii, chimie si constructii de masini pana la infrastructura.
"Primele 10 companii din India sunt conglomerate si primele 6-7 dintre acestea sunt in relatii cu ARIS pentru a investi in Romania", adauga Vasilescu. Pana acum
si-au anuntat intentia de a investi in Romania grupul thailandez Indorama, pentru sectorul chimic si petrochimic, Aditya Birla, care ar putea investi in chimice si textile, Tata Motors, in industria auto, sau Mahindra in cauciucuri. Totodata, compania indiana Wipro va face un call center in Bucuresti.
"Investitiile indiene ar putea fi impulsionate si de vizita presedintelui in India (n. red. - care este in curs de desfasurare in aceste zile)", adauga el.
In legatura cu China, reprezentantii ARIS au spus ca pana in 2005 peste 8.400 de firme chinezesti si-au facut simtita prezenta in Romania, dar acestea au fost firme mici, care nu au creat intotdeauna o imagine buna.
"De acum, vor investi si firmele mari. Si-a anuntat deja dorinta de a investi aici o tipografie chineza, precum si compania chineza F&J, in industria tutunului", spune el.
Avantajul firmelor asiatice este faptul ca acestea ar putea investi si in partea de est si de sud a tarii, mai spune Vasilescu.

Plus 3 mld. euro
Investitiile straine in acest an vor depasi 8 miliarde de euro, spun reprezentantii ARIS
In 2005 investitiile straine au fost de 5,2 miliarde
de euro
In 2004 investitiile straine directe s-au ridicat la
5,1 miliarde de euro, potrivit statisticii realizate de Banca Nationala a Romaniei
Intrarile nete de investitii straine directe in 2003 au fost de 1,9 miliarde de euro, potrivit statisticii realizate de Banca Nationala a Romaniei

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO