Eveniment

Sorina Pintea, ministrul sănătăţii, anunţă două proiecte noi de lege pentru prevenţie şi profesiile medicale

Sorina Pintea: Vrem să micşorăm diferenţele între indicatorii stării de sănătate din România comparativ cu cei ai ţărilor dezvoltate din Uniunea Europeană

Sorina Pintea: Vrem să micşorăm diferenţele între indicatorii stării de sănătate din România comparativ cu cei ai ţărilor dezvoltate din Uniunea Europeană

Autor: Georgiana Mihalache

06.06.2019, 00:05 519

„Legea prevenţiei este construită pornind de la principiul echităţii în asigurarea accesului la servicii pentru fiecare persoană, asigurată sau nu, eficienţa utilizării fondurilor, reor­ganizarea instituţională în termeni de infras­truc­tură, resurse umane.“

Sorina Pintea, ministrul sănătăţii, a anunţat ieri că lucrează la două proiecte legislative noi: legea prevenţiei şi legea profesiilor medicale. Ea a fost prezentă la o conferinţă organizată de DC Medica despre prevenţia în sănătate. Ministrul de resort nu a făcut însă precizări suplimentare privind cele două proiecte legislative, menţionând că sunt la stadiul de draft. În acelaşi timp, legea vaccinării este blocată în Parlament, la mai bine de un an de când a fost propusă.

„Am finalizat oarecum draftul pentru legea prevenţiei. Ar mai fi cam o lună de lucru. Vom ieşi până vineri în transparenţă decizională cu legea profesiilor medicale, care va încerca să facă o lumină privind modul în care s-a discutat despre medici falşi, o lege importantă care a fost negociată cu toate asociaţiile profesionale timp de aproape nouă luni“, a spus Sorina Pintea.

La începutul lui 2019, în februarie, au apărut informaţii privind un italian care opera în patru clinici private din Bucureşti, deşi nu avea studii medicale, însă un angajat al Direcţiei de Sănătate Publică Bucureşti i-a eli­berat ilegal o parafă de medic. Proiectul anun­ţat ieri de ministrul sănătăţii vizează aceste cazuri, după ce ulterior au mai apărut situaţii de avize ilegale de profesare a medicinei.

Proiectul de lege a prevenţiei urmăreşte să dezvolte programe pentru cetăţenii asiguraţi, dar şi neasiguraţi, astfel încât să aibă acces la servicii medicale.

„Legea prevenţiei este construită pornind de la principiul echităţii în asigurarea accesului la servicii pentru fiecare persoană, asigurată sau nu, eficienţa utilizării fondurilor, reor­gani­zarea instituţională în termeni de infras­truc­tură, resurse umane“, a mai spus Sorina Pintea.

Ea a menţionat că implementarea progra­melor de prevenţie va fi făcută de Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP), insti­tuţie din subordinea Ministerului Sănătăţii.

„Vrem să micşorăm diferenţele între indicatorii stării de sănătate din România comparativ cu cei ai ţărilor dezvoltate din Uniunea Europeană“, a mai spus Pintea.

 

Activitatea Institutului de Sănătate Publică şi medicamentele compensate, în vizorul ministrului

Sorina Pintea a spus că pentru proiectele de prevenţie există deja resurse umane pentru implementare, în contextul în care doar divizia de statistică a INSP are 400 de angajaţi, potrivit ministrului.

„Am analizat de câteva luni activitatea Institutul Naţional de Sănătate Publică. Teoretic ar trebui să fiu cel mai bine informat personaj din România în ce priveşte sistemul de sănătate din România. Centrul de statistică e incredibil, 400 de angajaţi care la ora 10 dimineaţa nu erau decât în proporţie de 10% la serviciu. Dar e bine că avem această rezervă de cadre care ne va ajuta să implementăm prevenţia“, a mai spus Pintea.

Ea a făcut referire şi la introducerea de molecule noi, anunţând că vrea o „curăţenie“ în lista de medicamente compensate.

„De câţiva ani nu s-a mai făcut curăţenie în lista compensatelor. Introducem noi molecule, dar cele vechi sunt de la Ginkgo Biloba încoace. De anul trecut s-au făcut paşi concreţi, dorim să creştem lista medica­mentelor compensate“, a spus Sorina Pintea.

Ministerul Sănătăţii are un buget de 9,5 miliarde de lei în 2019, iar Casa Naţională de Sănătate are un buget de 37,8 miliarde de lei în 2019. Deşi banii vin pentru sistemul de sănătate românesc, pacienţii nu au acces rapid la servicii medicale gratuite, aşteptând câteva luni pentru investigaţii medicale.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO