Eveniment

Sorina Pintea, ministrul sănătăţii: Avem nevoie de bani pentru investiţii şi pentru programe naţionale

Sorina Pintea, ministrul sănătăţii

Sorina Pintea, ministrul sănătăţii

Autor: Georgiana Mihalache

28.01.2019, 00:04 241

„Am avut astăzi (25 ianuarie - n.red.) o discuţie cu ministrul Teodorovici (al finanţelor - n. red.) pe tema bugetului  Ministerului Sănătăţii şi i-am spus că trebuie să majorăm sumele alocate investiţiilor în sănătate şi programelor naţionale. Aşteptările mele sunt justificate, cred că vom avea succesî, a spus Sorina Pintea. Ea a fost prezentă vineri la o conferinţă de presă organizată de Ministerul Sănătăţii.

Anul trecut, în 2018, bugetul Ministerului Sănătăţii a fost de 8,7 miliarde de lei, în creştere cu 11% faţă de anul anterior. Sursele de finanţare au fost de la bugetul de stat (80%) şi veniturile proprii (19%).

În ultimii zece ani, bugetul Ministerului Sănătăţii a variat, cel mai mare nivel înre­gistrându-se în 2013 - 9,6 miliarde de lei.

Chiar dacă bugetul a variat, anul trecut s-au alocat de două ori mai mulţi bani decât în urmă cu 10 ani - până la 8,7 miliarde de lei, însă problemele din sistemul sanitar de stat au continuat, iar investiţiile în aparatură medicală sau în renovarea unităţilor spitaliceşti nu s-au văzut în servicii mai bune pentru pacienţi.

Referitor la investiţiile în sănătate, în 2018 Ministerul Sănă­tăţii a achiziţionat echipamente medicale prin finanţare de la Banca Mondială în valoare de 19,8 milioane de euro, pentru dotarea a 34 de spitale cu echipa­mente RMN, CT (computer tomograf) şi sisteme de arhivare a imaginilor medicale (PACS).

Cu toate acestea, Ministerul Sănătăţii nu a reuşit încă să trimită proiectele pentru spitalele regionale astfel încât construcţia acestora cu finanţare europeană să fie demarată.

Specialiştii spun şi că majorările salariale la medici şi asistente din sistemul public de sănătate vor pune şi mai multă presiune pe sistemul medical românesc.

În 2018, salariile medicilor şi asistenţilor au crescut substanţial, în unele cazuri un medic ajungând să câştige chiar dublu, potrivit veniturilor publicate de câteva spitale şi analizate de ZF. Pentru majorările salariale care să susţină creşterile veniturilor medicilor şi asistenţilor din sectorul public s-au alocat în total 11 miliarde de lei în 2018, mai mult cu circa trei miliarde de lei faţă banii bugetaţi în total în 2017 pentru salariile angajaţilor din sănătate.

Sorina Pintea, ministrul sănătăţii

 
 

România, în prag de epidemie de gripă

♦ Sorina Pintea, ministrul sănătăţii, a spus că România se află în pragul unei epidemii de gripă, însă pentru a anunţa epidemie numărul cazurilor de infecţii respiratorii acute trebuie să crească pentru a treia săptămână consecutiv cu 20% peste estimări. În prezent, au fost declarate două săptămâni epidemice, iar săptămâna aceasta urmează ca autorităţile să primească noi date privind îmbolnăvirile cu virusul gripal.

♦ „Ministerul Sănătăţii a transmis un set de măsuri în caz de circulaţie intensă a virusului, sunt măsuri luate în caz de epidemie“, a spus ministrul sănătăţii.

♦ Sorina Pintea a mai adăugat că unităţile sanitare sunt responsabile să introducă limitarea accesului vizitatorilor în spitale în funcţie de situaţia epidemiologică din fiecare zonă.

♦ Numărul deceselor cauzate de gripă a ajuns vineri la 35 de persoane în sezonul 2018-2019, toate nevaccinate, dintre care 31 aveau şi alte afecţiuni. În comparaţie cu aceeaşi perioadă din anul trecut, numărul deceselor a fost de patru persoane.

♦ Ministerul Sănătăţii a anunţat că va achiziţiona circa 25.000 de doze de vaccin gripal, iar săptămâna viitoare estimează că acestea sa ajunga în cabinetele medicilor de familie.

♦ Pentru sezonul gripal 2018-2019, Ministerul Sănătăţii a achiziţionat 1,3 milioane de doze de vaccin gripal, iar peste 1,2 milioane de pacienţi au fost vaccinaţi.

georgiana.mihalache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO