Eveniment

Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii: Înainte de a cere ceva suplimentar, trebuie să vedem cum eficientizăm ce avem

Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii: Înainte de a...

Autor: Georgiana Mihalache

10.07.2019, 17:46 221

După creşterile salariale din sănătate şi dotările cu aparatură ale unor spitale publice, următorul pas este eficientizarea cheltuielilor din sistemul medical astfel încât şi pacienţii să beneficieze de servicii mai bune, a susţinut Sorina Pintea, prezentă la o conferinţă despre sănătate organizată de DC Medica.

„Lacunele pe care trebuie să le acoperim sunt legate de managementul resurselor umane şi financiare. Nu pot înţelege cheltuirea ineficientă a banilor. Înainte de a cere ceva suplimentar, trebuie să vedem cum eficientizăm ce avem”, a spus Sorina Pintea.

Ministrul Sănătăţii a mai adăugat că în cazul spitalelor unde nu există adresabilitate, costurile trebuie adaptate, iar finanţarea să urmeze astfel pacientul.

„Nu avem nevoie de clădiri pe care să scrie Spital şi să nu fie populate”, a mai spus Pintea.

Ea a enumerat mai multe proiecte în lucru la ministerul Sănătăţii, printre care un ordin privind preţul de referinţă la medicamentele generice, o problemă de care se plâng producătorii de medicamente generice din România, în contextul în care taxa clawback a ajuns la circa 25% din vânzările acestora.

„Sistemul mai are nevoie de finanţare. Să ne gândim că am ajuns la 5% din PIB în condiţiile în care suntem 5 milioane care contribuim pentru 17 milioane. Sunt 21 de molecule noi de inovative în aşteptare, dar am convenit să clarificăm întâi problema taxei clawback”, a mai spus Sorina Pintea.

Ministerul Sănătăţii are un buget de 9,5 miliarde de lei în 2019, iar Casa Naţională de Sănătate are un buget de 37,8 miliarde de lei în 2019. Deşi banii vin pentru sistemul de sănătate românesc, pacienţii nu au acces rapid la servicii medicale gratuite, aşteptând câteva luni pentru investigaţii medicale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO