Eveniment

Şova nu ştie câţi bani va aduce noua acciză de 7 eurocenţi la carburanţi, dar spune că vrea să facă autostrăzi cu ei

Dan Şova, ministrul delegat pentru proiecte de infrastructură, a fost duminică la emisiunea „După 20 de ani“, difuzată de Pro TV. Foto Andreea Alexandru

Dan Şova, ministrul delegat pentru proiecte de infrastructură, a fost duminică la emisiunea „După 20 de ani“, difuzată de Pro TV. Foto Andreea Alexandru

Autor: Ioan Dornescu, Andreea Neferu

24.11.2013, 20:10 376

Ministrul delegat pentru proiecte de infrastructură, Dan Şova, nu ştie deocamdată ce sumă va genera acciza de 7 eurocenţi la litrul de carburant, dar spune că şi-ar dori ca din suma colectată să fie finanţate doar autostrăzile, nu şi drumurile naţionale.

„Nu ştiu, eu cel puţin, nu am idee la acest moment, care va fi suma colectată din aceşti 7 eurocenţi. Sunt mai multe discuţii (...). Dorinţa este să se finanţeze fie autostrăzi, alţii susţin să se finanţeze autostrăzi şi drumuri naţionale. Dacă mă întrebaţi, ca opinie personală, eu aş vrea să finanţeze numai autostrăzi“, a spus Şova la emisiunea „După 20 de ani“, difuzată duminică de Pro TV.

Ziarul Financiar a făcut însă acest calcul: având în vedere că în România s-au vândut circa 7 miliarde de litri de carburanţi în 2012 (5,1 mld. litri de motorină şi 1,9 mld. litri de benzină), rezultă că noua taxă de 0,07 euro (7 eurocenţi) va extrage din economie pentru a aduce statului aproape 500 de milioane de euro.

El a arătat că taxa va intra în buget, iar intenţia politică este ca din ea să fie finanţate integral autostrăzi sau autostrăzi şi drumuri naţionale, discuţiile legate de acest aspect fiind tehnice. Şova a precizat, răspunzând unei întrebări din partea moderatorului, că nu este în măsură să ofere garanţii legate de utilizarea banilor.

Ministrul marilor proiecte a mai precizat că taxarea autostrăzilor din România ar putea începe după finalizarea centurii sud a Capitalei, unde lucrările vor fi derulate în intervalul 2014-2017. Taxă va fi plătită pe traseul Piteşti - Constanţa, având un nivel de 3 euro la suta de kilometri, a arătat ministrul. Acelaşi nivel de taxare a fost estimat şi pentru autostrada Comarnic - Braşov, care ar putea fi finalizată în 2016-2017. „Calculele de taxare s-au făcut numai pentru Comarnic - Braşov. Dincolo, la centura de Sud, proiectul este scos direct ca având concesiune de la Piteşti până la Constanţa, deci concesionarul trebuie să construiască centura Sud, care are 48 de kilometri, şi ia în concesiune de la Piteşti la Constanţa. (…) Prima etapă din concesiunea Piteşti - Constanţa cu construcţie centura sud este reabilitarea a peste 30 de kilometri de pe autostrada Bucureşti - Piteşti. Acolo va intra cu taxă de la Piteşti până la Constanţa, în acelaşi regim, 3 euro pe suta de kilometri“.

Referitor la originalul contractului încheiat cu Bechtel, care nu a putut fi găsit după rezilierea înţelegerii cu firma americană în luna mai, Şova a spus că nu a căutat niciodată contractul cu Bechtel, ci l-a cerut Ministerului Transporturilor şi că nu are informaţii dacă documentul a fost găsit, dar constructorul american a promis să trimită o copie legalizată.

„Eu nu l-am căutat niciodată, pentru că acest contract este la Ministerul Transpor­turilor. Eu am cerut să mi se dea contractul, şi Ministerul Transporturilor nu l-a găsit. Ca atare s-au declanşat procedurile, inclusiv de natură penală“, a spus Şova. Întrebat dacă documentul a fost găsit, ministrul delegat a răspuns că nu are informaţii în acest sens. „Este un dosar la Parchet, este formulată şi o cerere de către Corpul de Control al primului-ministru la Bechtel, şi Bechtel a promis că ne va trimite o copie legalizată a contractului ca să îl avem. Eu anticipez că undeva în februarie-martie la anul va fi, şi va fi şi publicat“, a afirmat el.

Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine, condus de Şova, a depus la DNA, în 20 august, o plângere penală pentru neglijenţă în serviciu privind protecţia informaţiilor clasificate, ca urmare a lipsei exemplarului original al contractului cu Bechtel pentru construcţia autostrăzii Braşov-Borş.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 25.11.2013

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO