Eveniment

Spaniolii au inceput lucrarile de constructie doar la 1.500 din cele 20.000 de apartamente anuntate

Spaniolii au inceput lucrarile de constructie doar la 1.500 din cele 20.000 de apartamente anuntate
03.05.2009, 21:25 53

Companiile de dezvoltare imobiliara din Spania, care erau in urma cu doi-trei ani printre cei mai importanti cumparatori de terenuri pentru realizarea unor ansambluri rezidentiale atat in Bucuresti, cat si in alte orase din tara, au inceput lucrarile de constructie la doar 1.500 de apartamente, in conditiile in care terenurile achizitionate in ultimii doi-trei ani le permit constructia a peste 20.000 de unitati rezidentiale.

Majoritatea proiectelor neincepute sunt blocate in momentul de fata din lipsa de finantare, iar in conditiile in care nivelul vanzarilor de locuinte se va mentine la valori scazute, companiile vor amana in continuare aceste dezvoltari. Cele mai mari proiecte rezidentiale incepute, avand ca dezvoltatori companii spaniole, sunt Vivenda Residencias, din apropierea bulevardului Basarabia din Bucuresti, si Flamenco din Constanta. Pe terenurile celor doua proiecte este prevazuta constructia a circa 3.000 de locuinte, dar in momentul de fata se lucreaza la 420 de unitati ale ansamblului dezvoltat de Hercesa in Bucuresti, respectiv la 400 de apartamente in complexul din Constanta al companiei Gran Via.
 
Ibiza Sol, cea mai mare investitie finalizata
Cea mai mare investitie rezidentiala spaniola finalizata pe piata locala este ansamblul Ibiza Sol din Pipera, in care au fost finalizate 304 locuinte la sfarsitul anului trecut. In acelasi timp, compania GEA Prasa are in constructie 252 de locuinte in ansamblul Laguna de pe malul Lacului Tei, in timp ce Grupo Lar construieste 400 de apartamente in proiectele Natura Residence si Serena Apartments, din zonele Baneasa, respectiv Parcul Carol.
Pe de alta parte, companiile de dezvoltare spaniola au in proprietate terenuri cu o suprafata de peste 100 de hectare, pe care au anuntat investitii de circa 2,3 miliarde de euro pentru realizarea a peste 20.000 de locuinte.
Cea mai mare parte a acestor loturi sunt reprezentate de foste fabrici din interiorul Capitalei, precum Tricodava, Muntenia, Frigocom, Spicul sau Electrotehnica, pe care lucrarile de demolare au fost deja realizate, astfel ca proprietarii asteapta obtinerea autorizatiilor necesare si mai ales reluarea vanzarilor si a creditarii.
"Am putea incepe lucrarile de constructie la proiectul de pe terenul fostei fabrici Spicul, pana la sfarsitul acestui an, daca se vor imbunatati conditiile pietei. Proiectul din zona Ghencea, care prevede constructia a circa 3.000 de locuinte, am stabilit alaturi de partenerii nostri de la Bluehouse sa-l punem pe hold", a declarat Alejandro Solano, directorul general al Hercesa in Romania, firma care detine terenuri pentru constructia a 5.000-6.000 de locuinte in Bucuresti. Si reprezentantii Gran Via au declarat recent ca nu au luat nicio decizie cu privire la inceperea constructiei proiectelor din Drumul Taberei, pe care pot fi realizate 5.000 de locuinte.
Cel mai mare proiect spaniol anuntat pe piata locala ar urma sa fie realizat in localitatea Stefanesti de la nord de Bucuresti, unde compania Martinsa-Fadesa detinea, potrivit celor mai recente informatii disponibile, un teren de 64 de hectare, pe care intentiona sa realizeze 7.600 de locuinte.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO