Eveniment

Spărgătorii de mituri: astronomii demontează 4 teorii despre sfârşitul lumii din 21 decembrie

Spărgătorii de mituri: astronomii demontează 4 teorii...

Autor: Octavian Calei

21.12.2012, 13:55 1840

21 decembrie 2012 este ziua în care, conform scrierilor mayaşe, lumea aşa cum o cunoaştem, se va sfârşi, însă în privinţa modului în care va avea loc apocalipsa există destule dispute, în principal fiind avansate patru teorii, scrie Business Insider.

1) Planeta noastră va fi absorbită într-o gaură neagră

Alinierea în plan galactic a fost interpretată de către unii în termeni apocaliptici, susţinând că atunci când va avea loc, va produce un efect gravitaţional combinat între soare şi imensa gaură neagră din centrul galaxiei, denumită „Sagittarius A” (Săgetătorul A – n.r.), creând haos pe Pământ. În afară de faptul că alinierea galactică a avut deja loc în 1998, traiectoria aparentă a soarelui prin zodiac aşa cum se poate observa de pe Pământ, nu ajunge aproape de centrul galaxiei, ci mai degrabă, cu câteva grade deasupra ei. Şi chiar dacă ar fi cazul, gaura neagră se află la 30.000 de ani lumină de planeta albastră şi ar fi trebuit să fie de 6 milioane de ori mai aproape pentru a putea cauza disfuncţiuni gravitaţionale sistemului solar al Pământului, a arătat documentarul „Decodind the Past” de pe History Channel.

2) Soarele va trece într-un „plan galactic” care va determina haosul

O altă teorie sugerează că pe 21 decembrie are loc o conjuncţie planetară, ceea ce nu este cazul. Alinieri ale planetelor au avut loc în 2000 şi în 2010, dar nu s-a întâmplat nimic rău planetei noastre. Jupiter este cea mai mare planetă din sistemul solar, mai mare decât toate planetele la un loc. Atunci când Jupiter este în conjuncţie, diferenţa în forţa gravitaţională a Pământului este mai mică de 1% decât forţa exercitată zilnic de către Lună.

3) Razele solare îşi vor inversa polii şi ne vor arde

Potrivit acestei teorii, pe 21 decembrie 2012 ar putea avea loc o inversare geomagnetică, care ar putea fi cauzată de către radiaţiile solare cu o energie ce egalează 100 de miliarde de bombe atomice. Această idee se bazează pe observaţiile despre câmpul magnetic al Pământului care slăbeşte, fapt ce ar determina inversarea polilor magnetici şi atingerea unui punct maxim al ciclului solar.

4) Vom fi loviţi de o planetă numită „Nibiru”

Unii cred că o planetă numită „Planeta X” sau Nibiru va intra în coliziune cu Pământul anul acesta. Această teorie, care circulă în diverse forme încă din 1995, a prezis sfârşitul în luna mai 2003. Originea ideii se susţine că provine de la extratereştrii şi a fost destul de ridiculizată. Astronomii au calculat că un obiect atât de apropiat de Pământ ar putea fi observat de către oricine pe cerul înstelat.

Astronomii sunt destul de sceptici în privinţa teoriilor enunţate, astfel încât este destul de improbabil ca planeta să fie atrasă într-o gaură neagră, prăjită de razele solare sau izbită de altă planetă. De asemenea, experţii notează că trecerea soarelui în alte planuri galactice este un lucru care ar necesita milioane de ani.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO