Eveniment

Speranţa finanţelor României în străinătate este „suspendată“: Mihai Tănăsescu este în concediu prelungit la BEI până la vară

Mihai Tănăsescu. Fotograf: Victor Ciupuliga

Mihai Tănăsescu. Fotograf: Victor Ciupuliga

Autor: Claudia Medrega

18.03.2015, 00:07 791

Mihai Tănăsescu, 59 de ani, cel care a ajuns în 2012 vicepreşedinte al Băncii Europene de Investiţii (BEI), fiind primul român care a obţinut un asemenea rang într-o instituţie financiară internaţională de top, este în concediu prelungit, având în vedere apariţia lui în cazul Microsoft, situaţia urmând să fie clarificată în vara acestui an.

După o discuţie cu preşedintele BEI (Werner Hoyer - n. red.), vicepreşedintele instituţiei Mihai Tănăsescu a cerut în octombrie 2014 să fie eliberat temporar de responsabilităţile sale de membru al Comitetului de direcţie şi vicepreşedinte al BEI pentru ca reputaţia şi interesele BEI să nu aibă de suferit în contextul evenimentelor care îl afectau pe vicepreşedinte în România. Concediul i-a fost acordat începând cu acea lună şi urmează să fie luat în discuţie în vara anului 2015, potrivit informaţiilor transmise de BEI pentru ZF.

Salariul brut pentru poziţia de vicepreşedinte al BEI depăşeşte 20.000 de euro pe lună.

În toamna anului trecut au apărut o serie de alegaţii privind implicarea lui Mihai Tănăsescu în uriaşul scandal Microsoft alături de alţi opt foşti miniştri.

BEI a acordat în ultimii 20 de ani împrumuturi de aproximativ 10 mld. euro în România.

Tănăsescu a fost ministru de finanţe şi reprezentant al României la FMI şi la Banca Mondială, iar numele lui a fost vehiculat şi ca potenţial candidat pentru postul de premier sau pentru o funcţie în conducerea BNR. El a reuşit să pătrundă în cercuri internaţionale importante, fiind unul dintre cei trei români care fac parte din Comisia Trilaterală, una dintre cele mai influente organizaţii la nivel mondial.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO