Eveniment

Speranţă pentru business: doi din zece tineri îşi doresc să devină antreprenori în următorul an

Speranţă pentru business: doi din zece tineri îşi...

Autor: Mediafax

04.03.2016, 00:03 151
Tinerii antreprenori care doresc să îşi dezvolte o afacere trebuie să fie conectaţi la contextul economic şi la tendinţele înregistrate la nivel global, dar şi să aibă o viziune pe termen mediu şi lung, a susţinut ieri directorul general al retailerului online eMAG, Iulian Stanciu.

„Calitatea viitorilor antreprenori depinde de educaţia pe care o primesc acum în şcoală. Ţinând cont că o bună parte dintre viitorii antreprenori vor veni din mediul rural, educaţia ar trebui să fie o prioritate strategică pentru autorităţi. În mediul rural natalitatea este mai mare, dar profesorii nu sunt la fel de buni. La început, am făcut afaceri pentru bani ca să-mi cumpăr o garsonieră şi o maşină, dar apoi am început să mă gândesc la o viziune pe termen lung, să gândesc în context regional şi global“, a spus Stanciu la ediţia din 2016 a Romanian Business Leaders Summit, la care ieri, în prima zi a întâlnirii, au participat peste 300 de antreprenori, lideri de business şi de organizaţii.

Potrivit unul studiu realizat de GfK România, circa doi din zece tineri cu vârste între 18 şi 24 de ani îşi doresc să devină antreprenori în următorul an, însă văd ca principale obstacole birocraţia Fiscului, nivelul mare al taxelor la bugetul de stat şi accesul la finanţare. Aceştia sunt interesaţi cel mai mult să facă afaceri în domeniul comerţului (26%), agriculturii (18%) şi în serviciile profesionale (16%).

În România sistemul de învăţământ ar trebui schimbat, iar informatica ar trebui învăţată încă din şcoala primară, astfel încât la finalul gimnaziului un elev să fie capabil să facă programare, iar în facultate studenţii să fie învăţaţi despre antreprenoriat, legislaţie sau taxe, a menţionat şeful eMAG.

 

Trei fonduri de investiţii de 100 de milioane de euro

Pe de altă parte, Dragoş Pîslaru, consilierul economic al premierului, a susţi­nut că antreprenorii români vor lansa în acest an trei fonduri de investiţii, care vor avea la dispoziţie 100 milioane de euro, banii fiind destinaţi finanţării afacerilor nou-începute.

„România va încheia un memorandum cu Fondul European de Investiţii (FEI), pentru a gestiona aceste fonduri. Ei vor lansa expresii de interes pentru cele trei fonduri, două de câte 20 de milioane de euro pentru pre-seed, respectiv cei care abia îşi încep afacerile, şi unul de 60 de milioane de euro. Primele două vor fi gata în vară, dacă ne vom mişca destul de repede. Investitorii care vor să-şi creeze aceste fonduri va trebui să vină cu capital privat, care va veni ca şi cofinanţare pentru capitalul de fonduri europene pe care România le dă FEI să le administreze, iar dacă aceste oferte vor fi bine fundamentate de către FEI, s-ar putea lansa cele două fonduri chiar din acest an. Cele două fonduri sunt bătute în cuie în Programul Operaţional de Competitivitate“, a spus Pîslaru în cadrul Romanian Business Leaders Summit.

El a precizat că fondurile îi vor ajuta pe tinerii antreprenori să nu mai apeleze la creditele bancare, astfel încât aceştia nu vor mai avea presiunea datoriilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO