Eveniment

Spitalele româneşti devin capcane pentru pacienţi. La cinci luni de la convocarea la Cotroceni de către preşedintele Iohannis a tehnicienilor medicali pentru gestionarea crizei din ATI, o nouă tragedie găseşte un spital fără specialist tehnic

Spitalele româneşti devin capcane pentru pacienţi. La...

Autor: Georgiana Mihalache

14.04.2021, 00:07 477

Trei pacienţi din Spitalul Victor Babeş au murit din cauză că instalaţia de oxigen care le asigura supravieţuirea s-a oprit ♦ În ultima jumătate de an sistemul sanitar a fost zguduit de tragedii în care pacienţi din terapie intensivă şi-au pierdut viaţa ♦ Nu există încă măsuri sau concluzii în urma problemelor din sistemul sanitar.

Întâlnirile la nivel înalt pe care chiar Preşedintele Iohannis le-a avut cu ingineri medicali nu s-au concretizat cu măsuri care să prevină tragediile din spitalele româneşti, aflate sub presiunea unui val de îmbolnăviri şi de pacienţi în stare gravă, infectaţi cu noul coronavirus.

În schimb, autorităţile caută responsabili în afara curţilor proprii şi anunţă controale şi rapoarte care nu apar la luni bune după o criză într-o unitate spitalicească. Luni, 12 aprilie, o nouă tragedie a lovit sistemul sanitar, după ce trei pacienţi au murit pentru că instalaţia de oxigen din tirul transformat în unitate ATI s-a oprit. În total, erau opt pacienţi în tir, iar cinci dintre aceştia au reuşit să fie salvaţi de medici.

În curtea Spitalului Babeş în momentul tragediei era un reprezentant al firmei care trebuia să se ocupe de mentenanţa aparatelor, care venise pentru a înlocui un ventilator stricat, după cum a declarat Raed Arafat, şeful departamentului pentru situaţii de urgenţă. Repre­zentantul firmei de mentenanţă a refuzat să intre în tir în momentul în care instalaţia de oxigen s-a oprit, iar me­dicii au început să ventileze ma­nual prin balon de oxigen pacienţii.

Întrebarea este, însă, de ce spitalul nu avea propriul inginer tehnic care să se ocupe de orice problemă apărută, mai ales în contextul presiunii extraordinare la care sunt supuse spitalele acum. Acest lucru, în contextul în care lipsa specialiştilor a fost analizată chiar de preşedintele Iohannis, care i-a convocat pe inginerii medicali pentru a găsi soluţii după cazul incendiului de la Piatra Neamţ din secţia de ATI. „Am avut astăzi o discuţie foarte tehnică şi aplicată pe un domeniu de mare importanţă, dar de multe ori neglijat. Mă refer la zona echi­pamentelor medicale şi a reţelelor de electricitate din spitalele publice. La şedinţă au participat reprezentanţi ai guvernului, dar şi experţi, medici şi ingineri medicali, tocmai pentru a găsi cele mai bune soluţii de rezolvare a problemelor existente“. a spus Iohannis în 18 noiembrie. După tragedia din 12 aprilie din Spitalul Victor Babeş, preşedintele Iohannis nu a avut un punct de vedere până la închiderea ediţiei.

Parchetul de pe lângă înalta Curte de Casaţie şi Justiţie care a preluat cazul Neamţ a comunicat ultima dată pe acest subiect la 17 noiembrie. De atunci, nicio concluzie nu a reieşit în urma anchetei, la cinci luni de la tragedie.

Ulterior, un alt incendiu la spitalul Matei Balş din Capitală a zguduit siste­mul medical, la două luni de la ince­n­diul din Neamţ, un pavilion al Insti­tutului Matei Balş din Bucureşti luând foc, iar 120 de pacienţi au fost evacuaţi.

Iar şirul tragediilor a continuat cu oprirea instalaţiei de oxigen pentru pacienţii din tirul ATI din curtea Spitalului Victor Babeş, când trei pacienţi şi-au pierdut viaţa.

Firul comun al celor trei tragedii îl reprezintă resursa umană, insu­ficientă, şi lipsa specialiştilor tehnici care să monitorizeze permanent situaţia în timpul funcţionării la un nivel care nu a mai fost atins până acum al aparatelor medicale.

 

Ce spune Vlad Voiculescu după tragedie?

„Am solicitat la DSP Bucureşti avizul de funcţionare. DSP a eliberat în 9 aprilie avizul. Unitatea mobilă de Terapie Intensivă respecta normele. Prioritatea a fost să găsim locuri pentru pacienţi să fie transferaţi. Ştim că toate ventilatoarele s-au oprit dintr-odată. A fost o problemă care ţine de presiunea oxigenului şi ar fi putut duce la oprirea ventilatoarelor. Ministerul Sănătătţii încearcă să crească capacitatea. Vorbim despre echipe de oameni, număr care în acest moment este limitat“, a spus Vlad Voiculescu într-o conferinţă de presă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO