Eveniment

​Spitalul Judeţean Vâlcea nu are aparat de testare pentru coronavirus. Managerul spitalului: „Se fac probe în tot judeţul şi în spital la pacienţii care sunt suspecţi, se trimit la centrele autorizate, în diverse locuri”

​Spitalul Judeţean Vâlcea nu are aparat de testare...

Autor: Georgiana Mihalache

01.04.2020, 17:03 339

Spitalul Judeţean Vâlcea, cea mai mare unitate spitalicească din judeţ, cu 1.300 de paturi, nu are un aparat de testare pentru pacienţii suspecţi de coronavirus din judeţ, probele ajungând la centre din alte judeţe, după cum spune managerul unităţii, Dan Ponoran. El a precizat că spitalul este în curs de achiziţie, dar nu a putut să dea un termen estimativ la care poate ajunge echipamentul.

„Nu este niciun aparat deocamdată, suntem în curs de achiziţie, medicii sunt la Matei Balş la training. Pe ordonanţa de urgenţă nu s-a dat voie spitalelor să facă achiziţii directe. Numai autorităţile centrale şi instituţiile care au acţionar majoritar statul. În plus, acest aparat necesită nişte circuite funcţionale şi personal instruit, pe care nu-l aveam”, a spus Dan Ponoran pentru ZF.

Ziarul Financiar a contactat mai multe spitale judeţene pentru a vedea dacă acestea au capacitatea de testare pentru pacienţii cu coronavirus. Ministerul Sănătăţii nu a răspuns până la momentul transmiterii ştirii care sunt spitalele unde se testează probele. Din calculele ZF, capacitatea de testare la nivel naţional nu depăşeşte 2.000 de teste pe zi.

„Se fac probe în tot judeţul şi în spital la pacienţii care sunt suspecţi, se trimit la centrele autorizate, în diverse locuri, DSP se ocupă de preluarea şi transmiterea probelor. Pacienţii sunt în izolare, s-au făcut zone. Primesc medicaţie în funcţie de patologie, dar nu pot primi medicaţie pentru boală covid dacă nu e confirmare”, a mai spus managerul Spitalului Judeţean Vâlcea.

El a precizat că a primit 405.000 de lei de la Ministerul Sănătăţii pentru achiziţia unui aparat de testare, care costă în medie între 450.000 şi 650.000 de lei, iar restul sumei va veni de la Consiliul Judeţean.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO