Eveniment

„Spun din partea preşedintelui Obama că puteţi să vă bazaţi pe noi. Noi facem ceea ce spunem“

Imediat după ce a coborât din avion, Joe Biden, vicepreşedintele american, a mers la Baza 90 de la Otopeni unde s-a întâlnit cu militarii români şi americani care participau la exerciţiul comun Carpathian Spring. El a ţinut apoi un discurs în care a spus, între altele: „Este o onoare să am şansa de a vedea militarii lucrând împreună în cadrul acestui exerciţii comun. Ultima dată când v-am văzut lucrând împreună a fost în Afganistan. Este un mare beneficiu pentru ambele (ţări - n.r.) că suntem alături“.

Imediat după ce a coborât din avion, Joe Biden, vicepreşedintele american, a mers la Baza 90 de la Otopeni unde s-a întâlnit cu militarii români şi americani care participau la exerciţiul comun Carpathian Spring. El a ţinut apoi un discurs în care a spus, între altele: „Este o onoare să am şansa de a vedea militarii lucrând împreună în cadrul acestui exerciţii comun. Ultima dată când v-am văzut lucrând împreună a fost în Afganistan. Este un mare beneficiu pentru ambele (ţări - n.r.) că suntem alături“.

Autor: Catalina Mihai, Iulian Anghel

21.05.2014, 00:06 528

Vizita lui Biden la Bucureşti, cea mai importantă a unui ofi­cial american în ultimii cinci ani (când tot vicepreşedintele a fost aici), va examina însă şi aspectele economice dintre cele două ţări, după cum a anunţat administraţia america­nă. Este un lucru important cu cât mai mult cu cât dependenţa de gazul rusesc este indicată de administraţia de la Washington drept un impediment în calea unor reacţii mai dure ale Europei la adresa Rusiei. Nu este lipsit de importanţă că companiile america­ne sunt interesate de explorarea şi exploa­ta­rea gazelor neconvenţionale în România – com­pania Chevron de gazele de şist de pe us­cat, în vreme ce Exxon prospectează ală­turi de Petrom în Marea Neagră. Şi la fel de ade­vărat este că, dacă Rusia rupe estul Ucrai­nei şi şi-l alipeşte, atunci interesele ro­mâneşti şi ruseşti se vor ciocni direct la Marea Neagră, cu posibile repercusiuni asupra posibilelor investiţii.

Pe de altă parte, americanii au anun­ţat desfăşurarea în România a unei părţi a scutului antirachetă, dar acest lucru nu a fost urmat automat de o creştere spec­tacu­loasă a investiţiilor americane, cum spera partea română. Cu un stoc al investiţiilor de 1,8 milarde de euro, americanii rămân pe locul al nouălea în topul investitorilor străini, cu ceva mai mult de 3% din volumul total al investiţiilor.

Relaţiile politice şi militare sunt însă bu­ne, în ciuda unor obiecţii ale Washingto­nu­lui faţă de o problemă pe care o tot critică, anu­me corupţia.

Astăzi, numărul 2 în administraţia ame­ri­cană se va întâlni cu preşedintele Traian Băsescu şi cu premierul Victor Ponta.

Măsurile de securitate în preajma vizitei sunt foarte riguroase, chiar premierul român anun­ţând că astăzi Palatul Victoria va fi o „fortă­reaţă“, în aşteptarea vizitei lui Joe Biden la sediul guvernului. Ieri după-amia­ză, după ce a coborât din aeronava Air Force 2, vicepreşedintele Joe Biden însoţit de ministrul roman de externe Titus Corlă­ţean a mers la baza militară 90 de la Oto­peni, unde s-a întâlnit cu ofiţeri români şi amer­icani care participă împreună la un exer­ciţiu militar şi a ţinut un discurs.

Biden a amintit de cei 25 de soldaţi ro­mâni care şi-au dat viaţa în Afganistan şi Irak, porecum şi de cei 143 de români răniţi. „Le datorăm recunoştinţă“, a conti­nuat Biden.

Luni, într-un interviu pentru Mediafax, el afirmase că sprijinul României va avea un rol cheie în efortul conducerii Ucrainei de refacere a stabilităţii acestei ţări, el subli­niind şi că SUA colaborează cu statele din regiune pentru a reduce dependenţa energe­tică de Rusia. Oficialul american a subliniat că românii se află într-o zonă „mai dificilă“, ca urmare a intervenţiei militare ilegale a Rusiei şi a ocupării Crimeei de către aceasta.

Biden a precizat că, în ultimele săp­tă­mâni, SUA şi alţi aliaţi NATO au luat o se­rie de măsuri pentru a consolida prezenţa mi­litară în Europa Centrală şi de Est, inclu­siv în România.

 

Ce a spus Biden în discursul de la Otopeni

@ „În ultimii 25 de ani am ajuns să cunosc şi să apreciez aceaestă ţară minunată (România – n. red.) Am fost aici de multe ori, m-am întâlnit cu aproape toţi liderii voştri, v-am urmărit în drumul vostru de la tiranie către libertate şi am fost un susţinător al aderării României la NATO pe vremea când eram senator SUA.“

@ „În România forţele americane au găsit aliaţi de nădejde. Este un parteneriat serios şi ferm din prima zi.“

@ „Sunt mulţumit că veţi continua să sprijiniţi misiunea post-2014 din Afganistan.“

@„România acţionează pentru a creşte bugetul pentru apărare până la 2% din PIB, aşa cum toate statele aliate ar trebui (să facă).“

@ „Consider că sunteţi cea mai bună generaţie de luptători. Sunteţi un grup extraordinar, un grup de patrioţi care păzesc libertatea în Europa. Sunt deosebit de mândru de dumneavoastră. Este o obligaţie sacră să fim alături de voi şi de NATO.“

@ „Spun din partea preşedintelui (Obama – n.red.) , puteţi să vă bazaţi pe noi. Noi facem ceea ce spunem şi ne îndeplinim obligaţiile.“

@ „Naţiunile din NATO nu sunt singure.“

@ „Condamnăm acţiunile Rusiei în Crimeea.“

@ „Agresiunea din Crimeea ne reaminteşte de ce avem nevoie de NATO.“

@ "Ceea ce a făcut Rusia încalcă nu numai suveranitatea Ucrainei, ci şi principiul fundamental pentru care am luptat în secolul XX, acela ca graniţele Europei să nu mai poată fi schimbate prin forţa armelor. De aceea, continuăm să condamnăm ocuparea ilegală a Crimeei de către Rusia.“

@ „Cât timp eforturile Rusiei de a destabiliza Ucraina vor continua, este nevoie de hotărâre pentru a pune presiune mai mare asupra Rusiei.“

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO