Eveniment

Ce spune agenţia americană Moody’s că ar trebui să facă România pentru a-şi majora ratingul: „Echilibraţi motoarele de creştere economică, eficientizaţi instituţiile publice şi micşoraţi datoria publică şi cea externă“

Ce spune agenţia americană Moody’s că ar trebui să facă România pentru a-şi majora ratingul: „Echilibraţi motoarele de creştere economică, eficientizaţi instituţiile publice şi micşoraţi datoria publică şi cea externă“

Autor: Anca Olteanu, Mediafax

27.11.2017, 00:08 620

România va beneficia de o îmbunătăţire a ratingului de ţară, aflat acum la Baa3 Stabil, dacă va echilibra sur­sele de creştere economică, dacă va îmbunătăţi funcţionarea instituţiilor publice şi îşi va reduce datoria publică şi cea externă, arată agenţia de rating Moody’s, una dintre cele mai importante din lume.

Agenţia de evaluare prognozează o creştere economică de 6,5% pentru România în 2017 şi de 5% în 2018, avertizând că, în ciuda premiselor pentru o creştere economică robustă, aceasta nu este sustenabilă, iar deficitul bugetar va depăşi 3% din PIB anul viitor.

„Politicile fiscale expansioniste recente au erodat procesul de consolidare care a urmat crizei financiare globale. În acelaşi timp, politicile macroeconomice au generat creşterea rapidă a salariilor, care reprezintă un risc pentru competitivitatea economică şi amplifică deficitul de cont curent”, susţine Daniela Re Fraschini, analistă şi autoare a raportului de ţară realizat de agenţia de evaluare financiară Moody’s.

România a înregistrat progrese vizibile în privinţa corectării dezechilibrelor macro­eco­no­mice, creând premisele pentru o creş­tere economică robustă. Totuşi, aceste pro­grese ar putea fi erodate pe termen mediu.

Produsul Intern Brut (PIB) este aşteptat să crească cu 6,5% în 2017 înainte să scadă la 5,0% în 2018. Moody’s anticipează că stimulii fiscali vor ajuta creşterea economică pe termen scurt, dar este puţin probabil ca aceasta să fie sustenabilă. Factorii care generează creşterea economică, în frunte cu consumul privat, sunt aşteptaţi să rămână neschimbaţi, în contextul în care politicile fiscale expan­sio­niste continuă în 2017-2018. Totuşi, con­sumul privat va scădea pe măsură ce efectul stimulilor fiscali se va atenua, se arată în raportul agenţiei.

Mai mult, reformele economice structurale limitate, persistenţa slăbiciunilor la nivelul cadrului instituţional şi al eficienţei instituţionale şi politicile economice care împiedică creşterea investiţiilor private continuă să afecteze negativ potenţialul economic de creştere pe termen lung al României, avertizează Moody’s.

Finanţele publice au continuat să se dete­­rioreze în 2017, iar tendinţa se va men­ţine şi anul viitor, anticipează agenţia, din cauza măsurilor fiscale şi bugetare adoptate în 2015-2016, ca parte a noului Cod fiscal, in­clusiv reducerea TVA la 19% de la 20%. Agen­­ţia estimează că deficitul bugetar va rămâne la 3% din PIB anul acesta, dar va depăşi 3% din PIB în 2018.

 
 
 
AFACERI DE LA ZERO