Eveniment

Ce spune mediul privat din sănătate despre construcţia spitalelor: cu o investiţie de 9 milioane de euro facem 200 de operaţii pe lună. Cu o investiţie de 80 de milioane de euro, sistemul medical de stat face 80 de operaţii pe lună

ZF/NNDKP LEGAL & TAX - EDIŢIA A 6-A: CARE VA FI IMPACTUL PNRR ÎN ECONOMIE ŞI BUSINESS, CARE SUNT SCHIMBĂRILE FISCALE ŞI LEGISLATIVE CARE VOR VENI?

Ce spune mediul privat din sănătate despre construcţia...

Autor: Răzvan Botea

08.10.2021, 09:00 661

♦Investiţiile şi reformele din PNRR pe zona de sănătate nu sunt realiste şi nu corespund realităţii sistemului medical românesc.

Reprezentanţii unora dintre cele mai importante companii din sistemul privat de sănătate din România au dat mai multe exemple de construcţie de infrastructură medicală, din experienţele proprii, şi au analizat Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), pe partea de investiţii în sănătate. Declaraţiile au fost făcute în cadrul celei de-a şasea ediţii a evenimentului ZF/NNDKP Legal & Tax.

„Noi am făcut un spital care face 200 de operaţii pe lună cu 9 milioane (de euro - n. red.). Sunt spitale din ţară care au investiţii de 80 de mil. şi fac 20 de operaţii pe săptămână cel mult (spitalul din Suceava – n. red.). Este clar că statul nu este un bun administrator”, a spus, în cadrul evenimentului, Ovidiu Palea, fondator şi director general al centrului medical Provita.

Wargha Enayati, fondatorul reţelei de servicii medicale private Regina Maria şi al Enayati Medical City, a spus că în PNRR ar fi trebuit cuprinsă obligaţia de a închide spitalele ineficiente. „Asta ar trebui să fie în PNRR: obligaţia de a închide spitale ineficiente şi de a creşte baza de ambulatorii. În oraşele unde sistemul privat s-a dezvoltat nu mai avem ambulatorii accesibile pentru populaţie.”

Cu toate acestea, se întreabă el, cum se poate pune discuţia de reforma a gestionării fondurilor publice, când nu există un mecanism de analiză a performanţelor medicilor în spitalele de stat/

„Noi nu avem KPI-uri (indici de peformanţă – n. red.) să analizăm dacă medicii îşi fac treaba în spitalele de stat sau nu. Să analizăm dacă vin la 8 la muncă şi la 11 pleacă la privat. Cine are curajul să zică medicilor: oameni buni, trebuie să vă hotărâţi, fie la privat, fie la stat? Cine are curajul să închidă spitalele neperformante?”

Mihai Marcu, CEO şi preşedinte al MedLife, a spus că mediul privat putea să doteze mai bine şi mai ieftin spitalele din România. De asemenea, guvernul ar trebui să se concentreze pe cinci spitale, nu să încerce să facă zeci sau sute de centre medicale.

„Dotările din spitale puteau fi făcute mult mai ieftin şi mult mai bine de mediul privat, şi cu ajutorul băncilor. Cred că trebuia să se concentreze nu pe zeci sau sute de spitale, ci pe cinci spitale, vestitele cinci spitale.”

 

Wargha Enayati, fondatorul Regina Maria şi Enayati Medical City

► Sunt câteva aspecte care mă îngrijorează. Nu îmi dau seama cum în PNRR aceste toate reforme să se realizeze în doi ani, dacă nu am reuşit în ultimele zeci de ani. În sănătate cu siguranţă nu am reuşit nicio schimbare. Într-un an s-au schimbat patru miniştri ai sănătăţii, acum probabil va fi al cincilea. Sunt profund îngrijorat.

► Avem acum 150 de morţi în plus numai din cauza cancerului pe zi în România, pentru că tot sistemul este paralizat. Soluţia nu va fi niciodată privatul, pentru că privatul puternic există în Bucureşti, Braşov, Cluj, Timişoara, însă în restul ţării este foarte puţin prezent. Cu sistemul actual este foarte greu să speri că privatul este remediul. Aceste schimbări trebuie să vină profund legislativ.

► Asta ar trebui să fie în PNRR: obligaţia de a închide spitale ineficiente şi de a creşte baza de ambulatorii. În oraşele unde sistemul privat s-a dezvoltat nu mai avem ambulatorii accesibile pentru populaţie.

► Construcţia în sine a unui spital mi-a luat doi ani şi trei înainte de asta cu obţinerea autorizaţiilor. A fost cel mai mare complex medical construit după 1989 în România, cu 35.000 de metri pătraţi şi doua spitale, centru pentru vârstnici etc.

 

Mihai Marcu, CEO şi preşedinte, MedLife

► Noi am întrebat la Ministerul Fondurilor Europene şi nu suntem eligibili pentru niciun fel de fonduri. Nu numai noi, ci oricine din sistemul medical, pentru că aici fondurile vor fi exclusiv derulate prin Ministerul Sănătăţii. Doar ceva, dacă avem vreo inovaţie de făcut. Privatul este pomenit undeva la punctul 8 din cele 9 puncte din acest PNRR.

► Vă pot spune că este foarte greu să construieşti un spital. Noi, când citim cifrele cu care se vrea a fi construit un spital de către domeniul public ne crucim, pentru că pe noi ne-ar costa de vreo 3-4 ori mai ieftin.

► Aş avea o întrebare: dacă există o singură persoană din domeniul medical care a fost întrebată de către Ministerul Fondurilor Europene. Nu dacă a fost întrebată despre cum se folosesc banii, ci să fie întrebată ce mai face. Nu cred acest lucru.

► Dacă aş fi ministrul sănătăţii nu m-aş apuca să văd cum dotez 3.000 de cabinete. Am nevoie la Cluj de un spital judeţean şi învăţământul de acolo, plus Târgu-Mureş, hai să le dau un spital pe care îl merită. Trebuie să ne concentrăm să ducem pacientul către spitalul unde sunt medicii, nu să aducem medicii unde suntem pacienţii.

► Pe viitorul domn ministru al sănătăţii îl rog să construiască 5 spitale regionale în 3 ani. Să găsească o soluţie să facă screening pentru bolnavii de cancer.

 

Ovidiu Palea, fondator şi director general al centrului medical Provita

► Noi am făcut un spital care face 200 de operaţii pe lună cu 9 milioane (de euro - n. red.). Sunt spitale din ţară care au investiţii de 80 de mil. şi fac 20 de operaţii pe săptămână cel mult. Este clar că statul nu este un bun administrator.

► Reforma medicală trebuie să pună la masă şi statul şi privatul într-o alianţă şi nu într-o concurenţă fără sens, şi în care să găsim soluţii pentru pacient, până la urmă. O reformă a sistemului de coplată, care să mai ia din presiunea pe sistemul public. 

► Ai nevoie de continuitate în reforme în  cazul PNRR. Dacă noi ne uităm la 6-7-10 ani de implementare a PNRR, o să fie zeci de guverne în aceşti ani, după cum arată lucrurile acum. Şi atunci ai nevoie de o continuitate a planului şi reformelor. Acest lucru e poate face doar dacă ai o independenţă a factorilor de decizie.

► Dacă nu ai o agenţie naţională care se ocupă de implementarea PNRR, depolitizată şi care se ocupă de o continuitate a deciziei, nu se va realiza mai nimic. Trebuie să fim conştienţi că nu va întâmpla nici jumătate din ce e scris acolo ca reforme. Deja nu am făcut mare lucru, iar dacă realizăm jumătate este enorm.