Eveniment

Ce spune ministrul de Interne Carmen Dan despre ancheta evenimentelor din 10 august: Cel mai grav lucru pe care îl putem face în aceste dispute politice este să timorăm o instituţie fundamentală a statului. A început asta dl Preşedinte, încă din noaptea protestului

Ce spune ministrul de Interne Carmen Dan despre ancheta...

Autor: Ionel Dancu

11.09.2018, 18:04 120

„Cel mai grav lucru pe care îl putem face în aceste dispute politice este să timorăm o instituţie fundamentală a statului. A început asta dl Preşedinte, încă din noaptea protestului, a continuat-o cerând Parchetului General diverse anchete, ca şi când domnul procuror general Augustin Lazăr avea nevoie de vreun ordin şi o continuaţi dumneavoastră de câteva săptămâni. Eu credeam că dl Preşedinte este comandatul suprem al armatei, nu şi al procurorilor. În mod firesc, Procurorul General se putea putea sesiza, dar probabil că astepta ordinul de zi pe unitate", a declarat, marţi, ministrul de Interne, Carmen Dan, la dezbaterile din plenul Camerei Deputaţilor pe marginea moţiunii simple în care opoziţia îi cere demisia din funcţie pentru gestionarea protestelor violente din 10 august.

Parchetul General a anunţat, pe 14 august, faptul că Secţia Militară a instituţiei preia ancheta privind violenţele din 10 august din Piaţa Victoriei, pentru a uni toate denunţurile într-un singur dosar, fiind avute în vedere şi plângerile depuse împotriva ministrului de Interne şi a prefectului Capitalei. În cursul zilei de 14 august, procurorul general, Augustin Lazăr, a dispus prin ordonanţă preluarea de către Parchetul General – Secţia Parchetelor Militare, de la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti a dosarului privind incidentele violente de la mitingul din 10 august 2018.

În acest dosar, s-a dispus la data de 11 august începerea urmăririi penale în cauză sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de purtare abuzivă, abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu, spune Parchetul General.

„Preluarea dosarului are ca temei cercetarea unitară a evenimentelor, avându-se în vedere şi formularea unor plângeri împotriva ministrului afacerilor interne, prefectului municipiului Bucureşti, conducerii Jandarmeriei Române şi Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, constituindu-se dosar penal la nivelul Secţiei Parchetelor Militare – PICCJ, dosar în care s-a dispus începerea urmăririi penale in rem pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu şi purtare abuzivă”, au precizat reprezentanţii Parchetului General, printr-un comunicat de presă.

Sursa citată mai precizează că dosarul preluat de la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti a fost constituit ca urmare a sesizării din oficiu a procurorului militar de serviciu al Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti, care a constatat din imaginile prezentate în spaţiul public că există suspiciunea posibilei comiteri a unor fapte de natură penală de către cadrele militare.

Preşedintele Klaus Iohannis i-a solicitat, pe 11 august, procurorului general, Augustin Lazăr, demararea de urgenţă a cercetărilor în vederea stabilirii situaţiei de fapt şi elucidării modului concret în care s-a produs intervenţia Jandarmeriei, pentru restabilirea ordinii publice, la protestul de vineri. De asemenea, şeful statului a solicitat procurorului general stabilirea legalităţii intervenţiei şi identificarea persoanelor şi a gradului de implicare sau vinovăţie a tuturor celor care au luat parte la incidentele violente petrecute în Capitală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO