Eveniment

Stadiul lucrărilor de la staţia de epurare Glina, unul dintre cele mai mari proiecte din România, este de 22%. Ce spune primarul Capitalei Gabriela Firea. VIDEO

Autor: Nicolae Oprea, Mediafax

07.10.2019, 12:01 1812

Stadiul lucrărilor la staţia de epurare de la Glina este de 22%, primarul general Gabriela Firea considerând că este normal având în vedere că cel mai mare contract din sectorul de apă din România a început abia în septembrie 2017, din cauza problemelor în instanţă.

Primarul general Gabriela Fiirea, împreună cu ministrul Fondurilor Europene, Roxana Mînzatu au verificat luni, stadiul lucrărilor la noua linie a staţiei de epurare a apelor uzate şi la incineratorul de nămol, parte a celui mai important proiect de mediu cu finanţare europeană din România, „Finalizarea Staţiei de Epurare Glina, reabilitarea principalelor colectoare de canalizare şi a canalului colector Dâmboviţa (Caseta) în Municipiul Bucureşti – Etapa a II a”.

„Este cel mai mare proiect din România, cu finanţare europeană nerambursabilă, în valoare de 360 de milioane de euro, din care contribuţia municipiului Bucureşti este de 155 de milioane de euro. Este un proiect pe care l-am găsit blocat acum trei ani când am devenit primar general. Era un proces în instanţă care a durat mai bine de patru ani, au fost presiuni foarte mari din toate părţile”, a spus primarul Gabriela Firea.

Potrivit edilului, proiectul a fost început în septembrie 2017.

Practic, odată cu funcţionarea staţiei, bucureştenii şi persoanele din zonele limitrofe Capitalei vor avea un aer mai curat, apele uzate urmând să fie curăţate, drenate, iar incineratorul de nămol va prelua tot ceea ce trece prin apele uzate, va transforma în nămol, iar nămolul în îngrăşământ chimic.

„Chiar dacă stadiul fizic este deocamdată de 22%, este un stadiu normal având în vedere faptul că am semnat ordinul de începere al lucrărilor abia în septembrie 2017, şi este o valoare foarte mare a investiţiei şi această staţie are o complexitate deosebită. Constructorul este o asociere franco-spaniolă (...). Ţinem legătură permanentă atât cu Ambasada Franţei, cât şi cu Ambasada Spaniei, astfel încât lucrările aici în şantier, atât la staţia epurare, cât şi la incineratorul de nămol, să decurgă conform contractului”, a mai spus Firea.

La rândul său, ministrul Fondurilor Europene, Roxana Mînzatu a spus că proiectul de la Glina este unul extrem de important, cel mai mare pe sectorul de apă din România.

„Este un şantier care anul acesta a luat avânt, funcţionează foarte bine, lucrările progresează extrem de bine, la fel şi facturile şi plăţile. Este cel mai mare contract cu fonduri europene în sectorul de apă din România, peste 500 de milioane de lei, dintr-un proiect important, care are o valoare de 1,5 milioane de lei şi care la final va deservi peste 1,5 milioane de bucureşteni. Este cel mai important proiect de apă uzată din România la ora actuală”, a spus Mînzatu.

Potrivit ministrului, prin Proiectul Operaţional de Infrastructură Mare (POIM) sunt în pregătire alte proiecte vizând infrastructura de apă şi apă uzată pentru restul ţării, acestea urmând să fie trimise la Comisia Europeană pentru aprobare. Valoare acestora este de peste 1,7 milioane de euro, potrivit Roxanei Mînzatu.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO