Eveniment

Standard & Poor’s: Menţineţi reformele şi deficitul bugetar sub control şi vă vom mări ratingul

Standard & Poor’s: Menţineţi reformele şi deficitul bugetar sub control şi vă vom mări ratingul

Autor: Mihaela Claudia Medrega

30.04.2011, 14:48 407

Şansa îmbunătăţirii ratingului este de bun augur pentru Româniaîntr-un context internaţional în care datoriile şi deficitele audevenit un subiect sensibil, de când a izbucnit criza datoriilorsuverane în Europa.

"Dacă Guvernul menţine ritmul reformelorstructurale pe care le-a iniţiat şi dacă va consolida un istoric deprudenţă în politica fiscală şi va menţine stabilitatea sectoruluifinanciar, am putea majora ratingul", susţine Marko Mrsnik,director Standard & Poor's Sovereign Ratings, în cel mai recentraport al agenţiei de rating, de pe 20 aprilie 2011, privindRomânia. Ratingul României este în prezent BB+, cu perspectivăstabilă. Ultima modificare a fost îmbunătăţirea perspectivei derating de la "negativă" la "stabilă" în martie 2010.

Ca urmare a crizei financiare a scăzutbrusc în 27 octombrie 2008 ratingul României de la BBBla BB+, cuperspectivă negativă, întorcând astfel România în teritoriulinvestiţiilor aşa-zis speculative.

Tot ce este sub BBB- reprezintă investiţiispeculative.

Eventuala schimbare a ratingului ar însemnadoi paşi odată făcuţi pentru că de obicei înainte de îmbunătăţirearatingului se modifică perspectiva, în cazul acesta de la stabilăla pozitivă.

Mrsnik de la Standard & Poor's adeclarat pentru ZF că anticipează o creştere economică de 1,3-1,5%în acest an.

Recent, S&P a făcut un pas istoric înistoria de 70 de ani a agenţiei, decizând să revizuiască în scădereperspectiva ratingului SUA, la negativă, la baza deciziei stânddeficitul şi datoriile prea mari şi inabilitatea politicienilor dea rezolva această problemă. Aceasta este prima modificare operatăde la înfiinţarea agenţiei, în 1941, Statele Unite având în aceastăperioadă calificativ maxim "AAA" cu perspectivă stabilă.

Statele Unite au o datorie publică aproapela fel de mare ca PIB-ul şi un deficit de 10%, iar modificareaperspectivei înseamnă că ratingul SUA ar putea fi redus înurmătorii doi ani.

Unele ţări din Europa Centrală şi de Estsunt, din perspectiva datoriilor şi deficitelor, într-o formă maibună decât unii membri ai zonei euro, astfel că ratingurile nu suntaliniate la situaţia economică şi progresele realizate, după cumobservau luna trecută analiştii Erste Group. Ei anticipau căratingul României ar putea fi ridicat anul viitor dacă reformelecontinuă şi sunt respectate obiectivele fiscale.

Totodată, analiştii altor două bănciimportante de pe piaţa românească, ING şi UniCredit, au prezentatrecent rapoarte pozitive cu privire la ratingulRomâniei.

UniCreditanticipează că România ar putea fi una dintre puţinele ţări dinîntreaga lume care să obţină îmbunătăţirea ratingului de creditchiar în acest an.

Deşi ţări ca România au ratingul cu 3-4trepte sub cel al Portugaliei, de exemplu, au posibilitatea să seîmprumute cu costuri mai mici. CDS-urile au coborât în ultima vremespre pragul de 200 de puncte de bază, la jumătate faţă de varatrecută şi mult sub nivelul de peste 300 de puncte de la începutullui 2011, fiind semnificativ mai reduse decât în cazulUngariei.

În primăvara anului trecut S&P luadecizia să îmbunătăţească perspectiva ratingurilor pe termen lungale României, de la "negativă" la "stabilă", motivând decizia prinreformele bugetare realizate şi perspectiva continuării acorduluicu FMI.

Perspectiva stabilă reflectă opinia S&Pcă Guvernul va continua să-şi consolideze finanţele publice, înlinie cu ţintele specifice, noul acord preventiv cu FMI minimizândriscul derapajului fiscal înainte de 2012.

În plus, S&P consideră că reformelestructurale întreprinse până în prezent ar trebui să ajute lareechilibrarea economiei pentru a permite o creştere economicărelativ solidă pe termen mediu.

Analiştii agenţiei de rating avertizeazătotuşi că ratingurile ar putea intra sub presiune dacă Guvernul nuva continua reformele structurale şi consolidareafiscală.

"Autorităţile au făcut progrese constanteîn reducerea deficitului bugetar, care a urcat la 8,5% din PIB în2009. Estimăm că deficitul a scăzut la 6,6% din PIB în 2010datorită majorării TVA şi reducerilor drastice în sectorul publicşi cheltuielilor de asistenţă socială. (...) Cu toate acestea,credem că sistemul politic rămâne fragil. Suntem îngrijoraţi că potexista inversări ale politicilor sau derapaje din cauza tensiunilorpolitice sau a scăderii angajamentului guvernului de a face reformeînainte de alegerile din 2012", spune Marko Mrsnik, director alStandard & Poor's Sovereign Ratings.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO