Eveniment

Starea de urgenţă, prelungită cu încă 30 de zile. Cum justifică preşedintele: „Staţi acasă, altfel vom avea un val de îmbolnăviri şi decese foarte mare”

Starea de urgenţă, prelungită cu încă 30 de zile....

Autor: Iulian Anghel

16.04.2020, 00:06 255

Preşedintele Klaus Iohannis: „Am emis decretul de prelungire a stării de urgenţă cu 30 de zile pe teritoriul României. În pofida restricţiilor fără precedent nu există semne certe ale unei eventuale încetiniri a ritmului evoluţiei pandemiei la nivel global. Dimpotrivă. Numărul persoanelor infectate şi numărul deceselor cresc zilnic într-un ritm alert”.

Starea de urgenţă a fost preungită marţi cu încă 30 de zile, a anunţat preşedintele Klaus Iohannis, care şi-a justificat decizia: “Pericolul nu a trecut”.

Armata economiştilor care cer o alternativă la carantina impusă de autorităţile române se îngroaşă pe zi ce trece. Şi pe măsură ce devine din ce în ce mai limpede că situaţia nu va putea continua aşa fără riscul unui colaps economic, cei care cer soluţii se înmulţesc. Suntem în Săptămâna Mare şi, după sărbători, măcar o parte o parte din activitatea economică trebuie reluată. Însă autorităţile insistă doar pe pericolul medical, iar amenzile pentru cei care nu respectă cu punct şi virgulă carantina curg în valuri – în medie, zilnic, sunt date amenzi de 20 de milioane de lei. Autorităţile au argumente: dacă s-ar elimina restricţiile, situaţia ar putea duce la o creştere a numărului de cazuri de îmbolnăviri.

„Pericolul nu a trecut, iar o relaxare a restricţiilor în perioada următoare, cum cer cu inconştienţă unii politicieni ar duce la o creştere vertiginoasă de noi cazuri de infectare, suprapopularea spitalelor şi o presiune uriaşă pe sistemul nostru sanitar. Staţi acasă pentru a nu ajunge pe un pat de spital. Staţi acasă pentru a ne putea recăpăta viaţa cât mai repede. Altfel vom avea un val de îmbolnăviri şi decese foarte mare”, a spus preşedintele Klaus Iohannis, justificând prelungirea stării de urgenţă.

Şcolile vor rămâne închise şi vor fi suspendate toate activităţile didactice care presupun prezenţa fizică în instituţii.

Pe durata stării de urgenţă se permite plafonarea preţurilor la medicamente, echipamente medicale, alimente şi servicii de utilitate publică, precum energie electrică şi termică, dar şi la carburanţi, a explicat preşedintele. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO