Eveniment

Start în campania electorală pentru locale, alegeri care ar urma să coste, potrivit evaluării Autorităţii Electorale Permanente, 220 mil. lei

Start în campania electorală pentru locale, alegeri...

Autor: Iulian Anghel

20.08.2020, 00:05 1017

La 18 august s-a încheiat etapa pentru înscrierea candidaţilor în cursa pentru alegerile locale din 27 septembrie. 

Lupta se va da pentru consiliile judeţene (41 de preşedinţi de consilii), pentru peste 1.300 de poziţii de consilieri judeţeni, 40.000 de poziţii de consilieri locali şi pentru aproape 3.200 de posuri de primar (3.180, la alegerile din 2016). Cele mai aşteptate rezultate sunt, ca de 30 de ani încoace, alegerile pentru Bucureşti şi pentru marile oraşe (Iaşi, Cluj, Timişoara, Arad, Braşov, etc.). 

„Premiul cel mare“ este postul de primar general al Municipiului Bucureşti, poziţie pentru adjudecarea căreia este nevoie de cel mai mare număr de voturi pe care le obţine un candidat, după câştigătorul alegerilor pentru preşedinţia României. Aşadar, Bucureştiul, cu cele 2,2 milioane de locuitori ai săi, nu este doar cel mai bogat oraş al României (cu venituri anuale de aproape 10 mld. lei,

Primăria generală şi sectoarele; veniturile aşteptate pentru 2020 de Primăria generală, de 7 mld. lei, au fost exagerare), dar şi cel care anunţă ora exactă la startul pentru alegerile legislative care, în acest an, vor avea, probabil, loc în decembrie, dacă nu cumva PSD reuşeşte să le mute în primăvara viitoare, cum intenţionează.

Până ieri, 19 august, birourile electorale de circumscrip­ţie au putut accepta sau respinge candidaturile depuse. Urmează patru zile de contestaţii, iar luni, 24 august, instanţele la care au fost depuse contestaţii anunţă hotărârile definitive privind candidaturile. Două zile mai târziu, se trage la sorţi ordi­nea candidaţilor pe liste, iar, vineri, 28 august, începe campania care se încheie la 26 septembrie ora şapte, cu 24 de ore înainte de deschiderea urnelor.

 

Candidaţi cu şanse

 

Gabriela Firea, 48 de ani, (susţinută de PSD)

► Este primarul general în funcţie al Bucureştiului (în urma alegerilor din 2016).

► Studii: Facultatea de Litere, Universitatea Bucureşti (specializarea „Ştiinţa comunicării”).

► Consacrarea i-a fost adusă ca jurnalist şi, mai apoi, ca prezentator de televiziune.

► A deţinut funcţii în PSD, iar conflictul ei cu Liviu Dragnea a fost de notorietate, în epocă. Acum partidul o susţine pentru al doilea mandat. L-a acuzat pe Dragnea că-i sabotează proiectele în Bucureşti şi a continuat apoi cu aceste acuzaţii la adresa guvernului PNL.

► Firea spune că programul ei urmăreşte să continue „ceea ce a început”. Principala ei ţintă, în primul mandat, a părut a fi transportul în comun. Dar şi reţeaua de termoficare. Pentru ambele proiecte majore, ambiţiile ei au fost ţinte sigure, pentru că şi transportul şi termoficarea sunt la pământ în Bucureşti.

 

Nicuşor Dan, 50 de ani, (susţinut de PNL şi USR/PLUS)

► Este cel mai şcolit dintre candidaţii care participă în alegerile din Bucureşti şi, probabil, din ţară.

► A fost olimpic la matematică, are studii postuniversitare şi un doctorat în matematici, obţint la Sorbona.

► Este fondatorul Uniunii Salvaţi Bucureştiul, formaţiune civică din trunchiul căreia a crescut astăzi USR (Dan a plecat din USR, din cauza unor neînţelegeri legate de doctrina proaspătului partid) şi s-a impus drept a treia forţă politică din România.

► Actualmente este deputat.

► Ţinte din program: rezolvarea problemei traficului rutier, prin reabilitarea tramvaielor şi a materialului rulant, prin introducerea metroului de suprafaţă  şi crearea unei vaste reţele de parcări.

► Extinderea spaţiilor verzi (pentru diminuarea poluării); bani europeni pentru termoficare, sunt tot atâtea ţinte.

► Dan este singurul candidat la primăria generală care are un site de campanie, dar programul are doar două pagini. Se intitulează acolo „candidatul dreptei”, deşi dreapta înseamnă şi Băsescu şi Tăriceanu.


Candidaţi care ar putea înclina balanţa

 

Traian Băsescu, 68 de ani (susţinut de PMP)

► Este politicianul cu cea mai mare experienţă politică şi cu cel mai mare succes electoral şi de public, dintre cei aflaţi în viaţă, pe scena publică din România.

► Primar general al Bucureştiului, ales în două mandate; preşedinte al României, ales în două mandate; ministru şi parlamentar în mai multe rânduri şi, actualmente, europarlamentar; făcător şi distrugător de partide.

► A  fost, cumva, obligat să candideze pentru a salva PMP, după ce acest mic partid nu a fost primit la Bucureşti în „alianţa dreptei”.

 

Călin Popescu-Tăriceanu, 68 de ani (susţinut de ALDE)

► Asemena lui Traian Băsescu, a fost aproape obligat să intre în cursă pentru a mai salva câte ceva, după ce partidul său nu a fost primit într-o alianţă cu PSD, la Bucureşti. Şi el şi Băsescu cred că, prin notorietatea lor pot să-şi salveze partidele pe care le-au creat, astfel încât aceastea să se mobilizeze pentru trecerea pragului electoral la alegerile legislative.

► Tăriceanu a fost prim-ministru, preşedinte al PNL, preşedinte al Senatului, deputat, senator, ministru, dar şi prosper om de afaceri, în tinereţe.

 

Alţi candidaţi

 

Viorel Cataramă, 65 de ani (susţinut de Alianţa Mişcarea Patrioţilor Români)

► A fost, în tinereţe, un politician promiţător, cu vădite calităţi de lider al tinerilor liberali, într-o mişcare de succes, la acea vreme, din care mai făceau parte Horia Rusu, Popescu-Tăriceanu şi Dinu Patriciu.

► S-a distins apoi ca un priceput om de afaceri, fondator şi proprietar al Grupului Elvila.

 
 

Ioan Sîrbu, 62 de ani (susţinut de Pro România)

► Medic, fost general de armată şi director al Spitalului Militar Bucureşti, este susţinut de partidul lui Victor Ponta, după eşecul unei înţelegeri cu PSD a ProRomânia. A mai candidat fără succes pe listele PNL la parlamentare.

 
 
 

Ilan Laufer, 37 de ani (este susţinut de Forţa Identităţii Naţionale şi Platforma Social Liberală).

► A fost ministru pentru mediul de afaceri, comerţ şi antreprenoriat (iunie 2017 - ianuarie 2018)  în guvernarea PSD a lui Mihai Tudose.

 
 
 

Alexandru Coita, 39 de ani (susţinut de Partidul Republican)

► Este preşedintele Partidul Republican, cvasinecunoscut.

► A fost consilier onorific al premierului Viorica Dăncilă şi secretar de stat la Ministerul Transporturilor.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO