Eveniment

Start pierdut: acordul de Parteneriat pentru fondurile UE semnat abia în martie 2014

Eugen Teodorovici, ministrul fondurilor europene. Mediafax Foto

Eugen Teodorovici, ministrul fondurilor europene. Mediafax Foto

Autor: Catalina Mihai

28.11.2013, 20:46 1711

Ministrul fondurilor europene Eugen Teodorovici a declarat ieri că Acordul de Parteneriat cu UE ar putea fi aprobat de Comisia Europeană în februarie sau martie 2014, însă, pretinde el, România doreşte să dea drumul la proiecte înainte, asumându-şi riscul să nu primească, ulterior, decontări. 

Acordul de Parteneriat este documentul în baza căruia se fac alocările pentru exerciţiul financiar 2014-2020 şi ar fi trebuit să fie deja semnat până la această oră. În baza lui, România primeşte cele 40 mld. euro ce i-au fost alocate în următorii şapte ani.

În acest document sunt stabilite domeniile finanţate şi suma cu care sunt finanţate. De mai multe ori în acest an, în cursul dialogului pentru finalizarea Acordului de Parteneriat,  oficiali ai UE au acuzat că România a trimis la Bruxelles documente lipsite de acurateţe în care explică necon­vin­gător de ce cere finan­ţarea pe un domeniu sau altul.

Iată că acum există pericolul ca acordul să nu fie semnat până la începerea exer­­ciţiului fi­nan­ciar viitor, drept ur­mare România nu poate beneficia de finanţare din chiar prima zi a lui, re­petând isprava din exerciţiul fi­nan­ciar 2007-2013. Teodorovici sus­ţine însă că există întârzieri foarte mari în ceea ce priveşte semnarea acordurilor de parteneriat ale tuturor statelor membre şi stabilirea programelor opera­ţionale pentru viitorul exerciţiu financiar 2014-2020, deoa­rece autorităţile de la Bruxelles au aprobat Regulamentul „foarte târziu“, prevederile finale venind abia săptămâna trecută.

„În mod normal, dacă întregul mecanism funcţiona normal (...), structurile europene ar fi trebuit să aibă totul aprobat: cadrul legal, abordări de parteneriate, programe operaţionale, un sistem mult mai simplu, astfel încât de la 1 ianuarie toate statele să înceapă să implementeze efectiv aceste proiecte pe noul cadru financiar“, a declarat Teodorovici la o dezbatere cu societatea civilă, organizată de Institutul pentru Politici Publice.

Ministrul fondurilor europene a precizat că observaţiile CE la draftul Acordului de Parteneriat sunt aşteptate până la mijlocul lunii decembrie, „dar ţine de Comisie când anume le va trimite“.

Totodată, oficialul român a spus că România speră ca Acordul de Parteneriat să fie aprobat în februarie-martie 2014, după care va urma şi aprobarea programelor operaţionale.

Pentru a nu avea întârzieri, Teodorovici doreşte ca primele proiecte pe noul exerciţiu financiar să fie lansate încă de la începutul anului.

„Nu scrie nicăieri că depindem - ca să lansăm noi proiecte - neapărat de aprobarea celor două documente. Noi avem ca bază acum Regulamentul. Ştim foarte clar ce anume se finanţează şi care sunt regulile de finanţare (...) După ce programele operaţionale sunt aprobate, să cerem decontare la CE. Dar, în prealabil, să suportăm noi, ca prim pas“, a explicat el.

Ministrul a recunoscut că există riscul ca unele proiecte „să nu corespundă documentului care va fi, într-un final, aprobat de partea comunitară“.

„Cheltuielile în momentul acela vor reveni statului, intră pe deficit. Dar mergem, eventual, unde suntem siguri, că sunt multe domenii pe care ştim sigur că le vom finanţa“, a mai spus Eugen Teodorovici.

Oficialul român a precizat că iniţiativa este „perfect legală“, şi nu vede de ce s-ar aştepta până când se aprobă toate programele operaţionale, întrucât s-ar pierde un an de zile.

Ministerul Fondurilor Europene (MFE) a transmis, la 11 septembrie, serviciilor Comisiei Europene prima versiune a Acordului de Parteneriat 2014-2020.

Potrivit documentului, implementarea Fondurilor Europene Structurale şi de Investiţii 2014-2020 se va realiza într-un sistem mult mai bine coordonat, fiind stabilite atribuţii de autoritate de management numai la nivelul a trei ministere: - Ministerul Fondurilor Europene pentru managementul a patru programe operaţionale: Infrastructura mare (transport, mediu şi energie); Competitivitate (cercetare - dezvoltare, Agenda Digitală); Capital Uman şi Asistenţă Tehnică; - Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice pentru managementul programelor de dezvoltare regională, a programelor dedicate cooperării teritoriale europene şi a programului Capacitate Administrativă; - Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru managementul programelor dedicate agriculturii, dezvoltării rurale şi pescuitului şi acvaculturii.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 29.11.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO