• Leu / EUR4.7619
  • Leu / GBP5.5448
  • Leu / USD4.3202
Eveniment

Statele Unite ridică miza pe România: Vicepreşedintele american Mike Pence este aşteptat în toamnă la Bucureşti

Statele Unite ridică miza pe România: Vicepreşedintele american Mike Pence este aşteptat în toamnă la Bucureşti

Autor: Sorin Pâslaru

4 mai 2018 16376

Vicepreşedintele Statelor Unite Mike Pence va veni în România în această toamnă pentru a participa la Summitul regional „Iniţiativa celor Trei Mări“ - Marea Baltică, Marea Adriatică şi Marea Neagră, acesta fiind un semnal pentru implicarea SUA în regiune şi pentru importanţa care este dată ţărilor care constituie coridorul dintre Marea Baltică şi Marea Neagră, afirmă surse oficiale.

Coridorul ţărilor aflate între Marea Baltică, Marea Adriatică şi Ma­rea Neagră este văzut de geo­stra­tegi ame­ricani, dintre care cel mai pro­emi­­nent este George Fried­man, ca singura „barieră“ care se poate inter­pu­ne între o alianţă germano-rusă, în care Rusia vine cu resursele naturale, iar Germania cu tehnologia.


Vinerea NEAGRĂ pentru pentru românii cu credite: Dobânzile robor explodează şi ajung la un nou maxim

Firea pune PICIORUL în prag. Schimbări MAJORE în Centrul Vechi din Bucureşti. Va fi de nerecunoscut

A renunţat la cariera din corporaţie pentru un business care după numai doi ani are venituri de jumătate de milion de euro 


Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat deja anul trecut că a doua ediţie a Summitului „Iniţia­ti­va celor Trei Mări“ va avea loc la Bucu­reşti, după ce în 2017 a fost la Varşovia. La aceas­­tă primă ediţie a participat însuşi pre­şedintele Statelor Unite Donald Trump, unde a ţinut un discurs istoric privind angajamentul SUA de a apăra ţările din Europa Centrală şi de Est.

La acest summit vor participa şefi de stat din 12 ţări din Europa Centrală şi de Est: Aus­tria, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Leto­nia, Lituania, Polonia, România, Slo­vacia, Slo­ve­nia şi Ungaria. Summitul va avea şi o com­ponentă economică foarte puternică, de atragere şi susţinere reciprocă a inves­tiţiilor şi comerţului dintre ţările din regiune şi SUA.

Americanii ridică miza pe România după vizita preşedintelui Klaus Iohannis la Casa Albă şi după ce guvernul PSD a majorat chel­tu­ielile de apărare de la 1,3% la 2% din PIB, adică de la 2,4 miliarde euro la 3,74 miliarde euro, pe care le-a şi făcut de altfel în 2017, după cum arată execuţia bugetului pe anul trecut pu­blicată de Ministerul de Finanţe.

sorin.pislaru@zf.ro

Principalele valute BNR - luni, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.7619
Diferență: 0,1451
Ieri: 4.7627
Azi: 4.3202
Diferență: 1,1306
Ieri: 4.3164
Azi: 5.5448
Diferență: 0,3075
Ieri: 5.5297
Azi: 4.3410
Diferență: 0,9488
Ieri: 4.3386