„Încă mai există angajatori care plătesc minimul pe economie, dar, în realitate, angajaţii primesc mai mult în mână, «la negru». Asta se întâmplă, în general, în companiile unde nu există o susţinere financiară mare sau o profitabilitate substanţială, iar companiile nu-şi permit să plătească taxe mari la stat.“
Numărul contractelor de muncă înregistrate cu salariul minim pe economie a ajuns la aproape 1,58 milioane pe 23 februarie 2021, conform datelor obţinute de Ziarul Financiar de la Inspecţia Muncii. În total, numărul angajaţilor din economia locală era de peste 5,55 milioane la finalul lunii ianuarie a acestui an, ultimele date disponibile la Ministerul Muncii.
Dintre acestea, 1,14 milioane de contracte de muncă erau înregistrate în REVISAL cu valoarea salariului minim brut pe economie de 2.300 de lei, 115.290 de contracte sunt pe salariul minim brut de 2.350 de lei, salariul minim brut pentru angajaţii cu studii superioare, iar 320.726 de contracte de muncă aveau o valoare a salariului lunar brut de 3.000 de lei, salariul minim stabilit pentru angajaţii din industria construcţiilor din România, conform sursei citate. „Contractele de muncă înregistrate în Registrul General de Evidenţă a Salariaţilor în format electronic conţin, conform HG. nr. 905/2017, art.3, lit. h), următoarele date: salariul de bază lunar brut, precum şi indemnizaţiile şi sporurile cu caracter permanent, astfel cum sunt prevăzute de Legea nr. 53/2003 republicată, cu modificările şi completările ulterioare“, se arată într-un răspuns adresat Ziarului Financiar, semnat de Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat în cadrul Inspecţiei Muncii.