Eveniment

Statistică îngrijorătoare pentru România: Topul judeţelor în funcţie de vârsta populaţiei. Cele trei judeţe în care locuitorii au, în medie, sub 40 de ani

Statistică îngrijorătoare pentru România: Topul...

Autor: Adelina Mihai

26.05.2018, 16:38 4109

La polul opus, cu cea mai vârstnică populaţie, se află judeţele Caraş- Se­verin, Hunedoara, Vâlcea, Mehedinţi, Vâlcea, Olt, Tele­or­man, Prahova, Buzău şi Brăila, unde vârsta medie a populaţiei este de peste 43 de ani, arată datele Institutului Naţional de Statis­tică. Populaţia României continuă să îm­bătrâ­nească, astfel că vârsta medie a ajuns anul trecut la 41,7 ani la nivel naţional. Spre comparaţie, în anul 2008 vârsta medie a populaţiei din România era de 38,7 ani.

„Îmbătrânirea demografică este un fenomen care caracterizează întreaga pe­rioadă postdecembristă, dar acest fenomen are disparităţi, sunt diferenţe notabile la nivel de judeţe. (...) Ilfov are încă o populaţie destul de tânără, de exemplu, pe când judeţul Teleorman are de două ori mai mulţi vârstnici de 65 de ani şi peste decât tineri”, a spus Silvia Pisică, directorul general al Direţciei Generale de Statistică Socială din cadrul Institutului Naţional de Statistică, în cadrul unui eveniment organizat marţi de instituţie pe tema evoluţiilor demografice. Deşi populaţia României urmează trendul de îmbătrânire ca în alte state europene, vârsta medie a populaţiei este mai mică decât în statele UE, care au înregistrat o vârstă medie de 42,8 ani în 2017, potrivit Eurostat, biroul de statistică al Comisiei Europene.

În topul statelor cu cele mai mari vârste medii ale populaţiei în 2017 se află Germania şi Italia (cu o vârstă medie a populaţiei de 45,9 ani), Portugalia (44,4 ani), Grecia (44,2 ani) şi Bulgaria (43,9 ani). La polul opus sunt Irlanda (cu o vârstă medie a populaţiei de 36,9 ani), Cipru (37,4 ani), Luxemburg (39,4 ani), Slovacia (39,8 ani), Marea Britanie (40 de ani) şi Polonia (40,3 ani). Cu o vârstă medie de 41,7 ani în 2017, România se află pe locul 12 în topul statelor cu cele mai scăzute vârste medii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO