Eveniment

Statistica rectifică: construcţiile au scăzut cu 1% în T1, nu cu 3%, iar avansul industriei şi IT-ului a fost uşor subestimat

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Claudia Medrega

03.07.2014, 00:05 415

Declinul construcţiilor a fost în primul trimestru de 1% faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut, nu de 3%, cum era estimat anterior, iar creşterea industriei şi a IT-ului, două dintre motoarele economiei, a fost revizuită uşor în sus de Institutul de Statistică (INS).

Industria, cel mai important motor al economiei, care a ajuns să reprezinte aproape o treime din PIB, a făcut în T1 un salt de 8% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2013, creşterea fiind susţinută de îmbunătăţirea cererii externe.

În cazul IT-ului creşterea din primele trei luni a fost modificată la 7,5% faţă de 7,4% cât anunţa INS în iunie pe primele date provizorii. Acest sector are o contribuţie mai redusă la formarea PIB, de 4,3%.

Pe lângă modificarea de două puncte procentuale operată în cazul evoluţiei sectorului construcţiilor, o altă rectificare importantă realizată de Insti­tutul de Statistică, de Ă1,4 puncte pro­centuale, se observă la com­ponenta activităţilor profesio­nale, ştiinţifice şi tehnice. Scăderea acestei ramuri în T1 a fost de 1,5%, nu de 2,9% cum previziona anterior Institutul de Statistică.

În cazul comerţului cu amă­nuntul, care a dat un impuls puternic economiei în primele trei luni ale anului, INS a ajustat creşterea faţă de T1 2013 de la 5,4% la 5,2%.

Creşterea de 5,5% anunţată în iunie pentru impozitele nete pe produs a fost menţinută.

Nemodificată a rămas şi cifra de 4,8% care indică declinul din sectorul serviciilor financiare în primul trimestru.

INS a rectificat creşterea economică din primul trimestru de la 3,8% la 3,9%, an la an, pe serie brută. România a fost în T1 liderul Europei, cu cel mai rapid ritm de creştere al economiei, evoluţia PIB-ului din primele trei luni depăşind majoritatea estimărilor analiştilor. „Comparativ cu varianta provizorie (1) dinamica PIB a înregistrat o creştere cu 0,1 puncte procentuale, iar valoarea adăugată brută totală cu 0,2 puncte procentuale, majorându-şi contribuţia la creşterea PIB cu 0,1 puncte procentuale“, anunţă INS.

Faţă de ultimul trimestru de anul trecut, creşterea PIB a fost modificată de la 0,1% la 0,2% pe serie ajustată sezonier.

Pe partea de utilizare, creşterea PIB a venit în primul trimestru în principal de la consum. INS a ajustat însă creşterea consumului de la 5,4% la 4,1%. Consumul a avut o contribuţie de 3,5% la creşterea economică.

Investiţiile (formarea brută de capital fix) au înregistrat în T1 o scădere anuală de 8,4%, mai accentuată decât estimarea iniţială, de -7,8%.

Aportul exportului net la creşterea economică din primul trimestru a fost majorat de la 0,7% la 1,2%.

Stocurile au contribuit cu 0,6 puncte procentuale la creşterea anuală a PIBdin T1, după şase ani consecutiv de contracţie. În iunie, INS estima un aport negativ al stocurilor, de -0,2%.

Prognozele privind creşterea economică din întregul an 2014 s-au îmbunătăţit în ultimele luni. Dacă la începutul anului analiştii din bănci anticipau pentru 2014 o încetinire a creşterii PIB faţă de 2013, spre 2,3%, acum estimările economiştilor privind avansul economiei pentru întreg anul 2014 sunt cuprinse între 2,5 şi 3,5%.

Anul trecut industria a avut cea mai importantă contribuţie la creşterea economică, aducând două treimi din avansul PIB de 3,5%, iar al doilea motor de creştere a fost agricultura, datorită produc¨ţiei agricole excepţionale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO