Eveniment

Statul a cheltuit 28 mld. euro pe infrastructura de transport în şase ani

Statul a cheltuit 28 mld. euro pe infrastructura de...

Autor: Andreea Neferu

08.05.2014, 00:07 171

Valoarea lucrărilor realizate în infrastructura de transport, adică drumuri, căi ferate, aeroporturi, poduri sau canale navigabile, s-a ridicat la 27,5 miliarde de euro în perioada 2009-2013, arată o analiză a ZF pe baza datelor de la Institutul Naţional de Statistică. Aceasta este prima analiză care arată cât s-a cheltuit pe infrastructura de transport atât de către autorităţile centrale, cât şi de către cele locale.

Din această sumă, doar circa 3,7 mld. euro, sau 13,5%, au fost lucrări executate în domeniul autostrăzilor şi al căilor ferate.  Suma surprinzător de mică pentru autostrăzi poate fi explicată prin faptul că cifrele de la INS se referă doar la sumele facturate în respectivii ani către companiile care construiesc sau proiectează autostrăzi şi căi ferate, potrivit institutului. Cu alte cuvinte, valorile facturate sunt mai mici decât cele care au fost livrate efectiv, acestea urmând să fie plătite la o dată viitoare.

Problema arieratelor este una importantă pentru piaţa construcţiilor, astfel că plăţile întârziate către firme se ridică la circa 0,8 mld. euro, potrivit datelor de la Asociaţia Română a Antre­pre­norilor din Construcţii (ARACO) la începutul lunii aprilie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO