Statul a cheltuit în ultimii patru ani 480 de milioane de europentru finanţarea celor peste 200.000 de elevi care au dat examenulde bacalaureat în 2011, însă rezultatele parţiale privind rata depromovabilitate (de 50%) arată că jumătate din bani au fostcheltuiţi degeaba.
Din bugetul alocat Ministerului Educaţiei se cheltuie, în medie,câte 600 de euro pe an pentru fiecare elev de liceu, majoritateabanilor (peste 80%) fiind folosiţi pentru plata salariilor celor60.000 de profesori de liceu, iar restul pentru achiziţia demanuale, mobilier şcolar sau pentru programe de burse.
"Cred că anul acesta rata de promovabilitate în rândulabsolvenţilor de bacalaureat din Bucureşti va fi de 40-41%, înaintede contestaţii. Acest indicator reflectă realitatea şi pregătireape care o oferă profesorii. Există o mare problemă în ceea cepriveşte resursele umane, pentru că la grupurile şcolare plaja deadmitere la liceu o reprezintă elevii care au obţinut note mici, de4, 5 şi 6, şi este greu de crezut că în patru ani aceştia se vorremonta şi vor avea rezultate deosebite", este de părere profesorulMarian Banu, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului Şcolar alMunicipiului Bucureşti. El a mai precizat că, anul trecut, rata depromovabilitate a elevilor de liceu a fost de 61% în Bucureşti şică, în acest an, în 60 din cele 71 de centre de examen din Capitalăs-au montat camere video la examenul dat de peste 21.000 deelevi.
Absolvenţii claselor a XII-a au susţinut vineri ultima probă aexamenului de bacalaureat, iar primele rezultate parţiale auînceput să fie publicate de către inspectoratele judeţene începândde ieri dimineaţă. Cele mai slabe rezultate din istorie labacalaureat au fost înregsitrate în judeţul Arad, unde rata depromovabilitate a fost de numai 36.43% (faţă de 86% în 2010),potrivit Mediafax. De asemenea, alte rezultate arată că peste 70%dintre elevii care au susţinut examenul de bacalaureat în judeţulMehedinţi nu au reuşit să promoveze, unde la două licee niciuncandidat nu a obţinut medii de trecere. Printre cele mai bunerezultate le-au avut absolvenţii de liceu din Suceava, unde rata depromovabilitate a fost de 65%, precum şi cei din Cluj, Vâlcea şiOlt, care au avut o rată de promovabilitate de 54%.
Bugetul anual alocat Ministerului Educaţiei este de peste 2miliarde de euro, iar o mare parte din bani se duc pe platasalariilor celor peste 380.000 de profesori şi angajaţi dinsectorul administrativ. Salariile din sistemul naţional deînvăţământ, la fel ca şi în alte ţări, sunt însă printre cele maimici din economie, mulţi profesori reuşind să-şi dubleze sau să-şitripleze veniturile doar prin meditaţii. Salariul mediu net înînvăţământ a fost în luna aprilie de 320 de euro, cu 11% mai micdecât salariul mediu înregistrat la nivelul întregii economii,arată datele publicate de Institutul Naţional de Statistică.
Sumele alocate de Ministerul Educaţiei pentru finanţărileelevilor sunt printre cele mai mici din Europa, întrucât unelestatistici realizate la nivelul anului 2006 arată că finanţărileper elev ajungeau la aproape 8.000 de dolari pe an în Germania,Slovenia sau Spania, în timp ce în Polonia, Guvernul alocăaproximativ 4.000 de dolari pe an pentru un elev. SUA investesc celmai mult în educaţia elevilor, cu alocări de peste 13.000 de dolaripe an per elev, arată datele Organizaţiei pentru Cooperare şiDezvoltare Economică (OECD).
Principalii indicatori ai sistemului naţional deînvăţământ
Peste 2 miliarde de euro este valoarea bugetului alocatMinisterului Educaţiei în 2011.
386.000 de bugetari lucrau în învăţământ în anul şcolar2009/2010, majoritatea (70%) fiind profesori şi personal didacticauxiliar.
Aproximativ 4,2 milioane de preşcolari, elevi din învăţământulprimar, gimnazial, liceal şi superior erau cuprinşi în sistemulnaţional de învăţământ anul trecut, cu 10% mai puţini decât în2001.
Salariul mediu net în învăţământ a fost în luna aprilie de 320de euro, cu 11% mai mic decât salariul mediu înregistrat la nivelulîntregii economii, arată datele publicate de Institutul Naţional deStatistică.
Cum arată statisticile la nivelul învăţământuluiliceal
60.000 de profesori predau la liceu, în timp ce 135.000 lucreazăcu elevi din învăţământul primar şi gimnazial, iar 31.000 înuniversităţi.
Peste 835.000 de elevi erau înregistraţi în toate liceele dinţară în anul şcolar 2009/2010, ceea ce înseamnă că, anual, peste200.000 de elevi susţin examenul de bacalaureat; dintre aceştia,numai jumătate se înscriu şi la o facultate.
Rata abandonului şcolar în învăţământul liceal este de 2,4%, ceamai redusă din ultimii zece ani.
Rata de absolvire a învăţământului liceal, cu examen debacalaureat, a fost de 72,8% în anul şcolar 2008/2009, mult maimare comparativ cu anul 2001/2002, când era de 43,5%.
Un profesor de liceu debutant câştigă un salariu de 1.000 de leipe lună (240 de euro) dacă lucrează la stat, în timp ce un profesorla un liceu particular nu câştigă mai puţin de 500 de euronet/lună. Cele mai mari salarii din învăţământ se obţin însă înmediul universitari, unde unii rectori încasează venituri anuale depeste 50.000 de euro, cum este rectorul Academiei de StudiiEconomice, Gheorghe Roşca.