Eveniment

Statul e dator către bugetari cu 8 mld. lei

Statul e dator către bugetari cu 8 mld. lei

Autor: Voican Razvan

23.05.2011, 23:59 1986

Angajaţii din sectorul bugetar care au dat statul în judecatăcontestând reducerea salariilor au câştigat în instanţă titluriexecutorii prin care trebuie să primească drepturi în valoare deaproape 8 mld. lei (circa 1,9 mld. euro), conform datelorcentralizate de Ministerul Finanţelor până la sfârşitul luniiaprilie.

Din cauza incapacităţii Guvernului de a scrie acte normativecare să reziste în faţa aplicării legii de către justiţie, statuls-a trezit că are de achitat o sumă care a ajuns deja laechivalentul a 1,5% din Produsul Intern Brut al României.

Aproximativ jumătate din acest total le revine învăţătorilor şiprofesorilor din învăţământul preuniversitar.

Şubrezenia reglementărilor privind salariile bugetarilor a făcutca numai în primele patru luni din acest an statul să acumulezeobligaţii de plată către bugetari în valoare de 530 mil. lei, iarsuma creşte în continuare pentru că multe procese sunt încă pe rol,iar precedentele create asigură şanse de câştig.

Achitarea în acest an numai a celor 8 miliarde de lei acumulatepână în prezent ar dinamita planul de reducere a deficituluibugetar la 4,4% din PIB, aşa că singura soluţie găsită de Guverneste eşalonarea plăţilor pe următorii trei ani: 34% din sume să fieachitatate în 2012, 33% în 2013 şi 33% în 2014.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO