Eveniment

Statul începe din ianuarie distribuirea cardurilor de sănătate şi limitează extinderea farmaciilor

Statul începe din ianuarie distribuirea cardurilor de sănătate şi limitează extinderea farmaciilor

Autor: Ioana David

18.11.2010, 23:57 101

"Personalul medical va avea şi el un card personal cu care se vainterconecta în reţea pentru că trebuie să ştim cine are acces lasistem", a spus Cseke Attila, ministrul sănătăţii. El a precizat căacum se lucrează la caietul de sarcini pentru licitaţia prin careurmează să se achiziţioneze cititoare de carduri, dispozitive carevor permite listarea informaţiilor de pe card.

Prin intermediul acestui card, o persoană va putea dovedi căeste asigurată şi că plăţile la fondul de sănătate au fost făcute.De asemenea, cardul va conţine informaţii precum numele şi CNP-ulpersoanei, istoricul medical, grupa de sânge, dacă doreşte sau nusă doneze organe, cine este medicul de familie, de câte ori aapelat la medic în ultima perioadă.

"Este necesar ca românii să conştientizeze că sistemul sanitarşi sănătatea costă (...) Ai dreptul la servicii medicale în măsuraîn care plăteşti. Dacă nu eşti asigurat, o să ai probleme", a maispus ministrul. El a precizat că va veni şi cu soluţii în ceea cepriveşte numărul mare al celor exceptaţi de la platacontribuţiilor.

Noi reglementări în ceea ce priveşte extindereafarmaciilor

Ministerul Sănătăţii propune extinderea farmaciilor numai la 500de metri una de cealaltă şi numai dacă 51% din acţiuni suntdeţinute de farmacişti sau asociaţii de farmacişti.

Proiectul de ordonanţă de urgenţă anunţat de ministrul sănătăţiiieri are ca scop creşterea numărului unităţilor farmaceutice dinzonele rurale, o arie slab acoperită până acum. Ministrul maipropune existenţa a cel puţin unei farmacii cu program non-stop înlocalităţile cu peste 20.000 de locuitori şi ar vrea implementareatuturor acestor schimbări până la sfârşitul anului.

"Modificarea legii farmaciei reprezintă o urgenţă pentru că lafinalul anului încetează aplicabilitatea criteriului demograficpentru înfiinţarea unei farmacii. Eliminarea acestui criteriu arduce la deschiderea fără limite a farmaciilor şi concentrarea înmediul urban. Este o tendinţă previzibilă", a spus Cseke Attila,ministrul sănătăţii.

În prezent, numărul de farmacii dintr-un oraş este stabilit prinlege. Astfel, pentru Bucureşti se poate înfiinţa o farmacie la3.000 de locuitori, în oraşele reşedinţă de judeţ una la 3.500 delocuitori şi în restul una la 4.000. În mediul rural nu existărestricţii. Excepţiile erau farmaciile din centre comerciale şigări. În propunerea Ministerului Sănătăţii nu se mai regăsescaceste excepţii.

"Excepţiile au fost folosite din plin", a spus Cseke.

Concret, ministerul propune menţinerea criteriului demografic,precum şi înăsprirea acestuia cu obligativitatea ca o farmacienou-înfiinţată să fie la cel puţin 500 de metri distraţă de o alta.În Bucureşti, ca şi în alte oraşe, există un număr mare de farmaciiconcentrate în zonele centrale.

Singura excepţie vor fi farmaciile situate doar pe o rază de 100de metri de spitalele care au compartimente de primiri urgenţe. ÎnBucureşti, ministrul spune că există peste 10 astfel despitale.

O altă modificare, farmacia cu program non-stop în localităţilecu peste 20.000 de locuitori, a fost propusă după ce s-a constatatcă în unele judeţe fie nu există nicio astfel de unitate, fieexistă una singură.

Pentru businessul de farmacie, cea mai importantă modificareeste legată de faptul că o nouă unitate se poate înfiinţa doar dacă"farmacistul este asociat unic sau dacă asociaţii de farmaciştideţin cel puţin 51% din acţiuni". Aceste propuneri vor lovi înprincipal reţele. Cele mai mari 10 lanţuri controlează 15% dinpiaţă, conform unor calcule anterioare ale ZF. Ca număr de unităţi,reţele precum Sensiblu, Catena, Dona, Farmacia Richter, Help Net,Ropharma, City Pharma, Remedio, Centrofarm se află pe primelepoziţii în top. România se numără printre puţinele state europeneunde există reţele de retail farmaceutic.

Prevederile nu vor avea efect retroactiv. Dacă o reţea decide săcumpere după 1 ianurie 2011 o licenţă pentru extindere, aceasta vaintra sub incidenţa noilor reglementări, a explicat Oana Grigore,purtător de cuvânt al ministerului.