Eveniment

Statul mai este stăpân pe 1.400 de companii, iar guvernul admite că guvernanţa corporativă nu funcţionează

Statul mai este stăpân pe 1.400 de companii, iar...

Autor: Iulian Anghel

25.08.2016, 00:04 449
Statul român mai are calitatea de acţionar majoritar în aproape 1.400 de societăţi, în care însă “guvernanţa corporativă” funcţionează în prea mică măsură, iar rezultatele financiare sunt departe de aşteptări.

Din aceste companii 253 de întreprinderi se află în subordinea, în coordonarea sau sub auto­ritatea organelor administraţiei publice cen­trale, şi 1.090 de întreprinderi sunt în sub­ordinea sau coordonarea administraţiei locale, a anunţat ieri guvernul. Potrivit instituţiei citate, în ciuda faptului că aceste companii reprezintă un segment important al economiei, o analiză a Ministerului Finanţelor discutată ieri în guvern arată că puţine com­panii publice respectă Ordonanţa 109/2011 a guvernării corporative în baza căreia trebuie să func­ţioneze. Îndeplinirea indi­catorilor de perfor­man­ţă este fluctuantă şi, în acest context, se im­pune – potrivit sursei citate – „afirmarea statului ca acţionar prin adoptarea unei politici clare pe care aces­ta să o urmeze în această calitate.“ Guvernul a adoptat în şedinţa de ieri un memorandumul cu tema „Participarea statului în economie – Orientări privind administrarea parti­cipaţiilor statului în întreprinderile publice. Ro­lul şi aşteptările statului ca acţionar“ propus de Minis­terul Economiei şi de Ministerul Finanţelor care ar urma să întărească trei seturi de măsuri: întărirea guvernanţei corporative, creşterea profe­sionalismului conducerii şi asigurarea perfor­manţelor financiare.

Statul mai controlează doar un mic segment din economie, dar, cel puţin marile companii, au pro­bleme grave – societăţile de căi ferate, TAROM, Poşta Română, companiile energetice – fiind puternic îndatorate şi având pierderi imense.

La finalul lui 2014 cifra de afaceri a companiilor deţinute de stat era de 43 de miliarde de lei (4% din totalul cifrei de afaceri a companiilor din România). Acestea aveau 290.000 de angajaţi din totalul de 3,9 milioane de angajaţi în economie. Guvernanţa corporativă instituită în aceste companii în 2011 este un semieşec, în condiţiile în care managementul privat nu reuşeşte să le scoată din colaps.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO