Eveniment

Statul pierde 1 miliard de euro pe an pentru că vameşii iau mită 40 mil. euro pe an

Autor: Gabriel Razi

06.02.2011, 23:40 43

Arestarea a 30 de vameşi şi poliţişti de frontieră de la punctulde trecere a frontierei Siret a scos la iveală faptul că încasăriledin mită pe o tură de 12 ore se situau între 1.500 de euro şi 6.000de euro.

Aceasta înseamnă că într-un an încasările totale la acest punctde frontieră se puteau ridica la 1,8-2 milioane de euro (o medie de6.000 de euro pe zi ori 300 de zile pe an cel puţin).

Dacă se ia în calcul faptul că mai sunt circa 20 de treceri defrontieră către ţări din afara UE de tipul celei de la Siret şifaptul că ţara este plină de ţigări de contrabandă, rezultă căîncasările totale ilicite ale vameşilor şi poliţiei de frontieră dela traficanţii de ţigări se pot ridica la circa 40 de milioane deeuro pe an. Pe de altă parte, comercianţii de ţigarete susţin căuna din trei ţigări fumate în România este de contrabandă şi căstatul pierde anual un miliard de euro din netaxarea ţigaretelorvândute la negru. 80% din vânzările anuale oficiale de ţigarete de2,5 mld. euro (inclusiv TVA) din România merg la stat sub formă detaxe şi accize, deci 2 miliarde de euro.

Deci statul nu încasează un miliard de euro pentru că vameşii şipoliţiştii de frontieră acceptă mită de circa 40 de milioane deeuro pe an pentru a permite contrabandiştilor să treacă frontieracu ţigări. În România un pachet de Kent costă 11,2 lei iar la negruîn pieţe costă 6-7 lei, deci în Ucraina costă circa 2-3 lei.

Între România şi Ucraina, Moldova şi Serbia, state ce nu suntmembre ale Uniunii Europene, se poate trece prin 20 de puncte detrecere, dintre care cele mai mari sunt la Satu Mare, Siret, Iaşi,Galaţi, Turnu Severin şi Moraviţa.

Fostul şef al PTF Siret Aurel Anea şi alţi 29 de vameşi şipoliţişti au fost arestaţi preventiv, vineri seară, de Curtea deApel Bucureşti, instanţa admiţând astfel propunerea procurorilor dearestare pentru toţi cei 59 de angajaţi cercetaţi pentru luare demită şi implicare în contrabandă cu ţigări.

Cea mai simplă demonstraţie despre mita încasată constant învamă este dată de averile vameşilor şi şefilor poliţiei defrontieră.

Astfel, comisarul-şef de poliţie Gheorghe Ieremie,inspectorul-şef al Inspectoratului Judeţean al Poliţiei deFrontieră Suceava, şi-a cumpărat o casă de 230 metri pătrăţi înRădăuţi şi deţine un autoturism Hyundai. În condiţiile în careveniturile sale salariale anuale se ridică la 17.000 euro, Ieremieare un credit de 105.000 euro pe 30 de ani contractat în 2005.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO