• Leu / EUR4.9264
  • Leu / GBP5.8439
  • Leu / USD4.8175
Eveniment

Statul român câştigă procesul cu fraţii Micula intentat la ICSID – Curtea de Arbitraj Internaţională de pe lângă Banca Mondială, unde erau în joc pretenţii de peste 9 mld. de lei, adică aproape 2 mld. de euro

Statul român câştigă procesul cu fraţii Micula intentat la ICSID – Curtea de Arbitraj Internaţională de pe lângă Banca Mondială, unde erau în joc pretenţii de peste 9 mld. de lei, adică aproape 2 mld. de euro

Autor: Robert Manea

05.01.2022, 19:22 865

Casa de avocatură Leaua Damcali Deaconu Păunescu a anunţat,  miercuri 5 ianuarie, că printr-o decizie emisă la data de 4 ianuarie 2022 de Comitetul ad-hoc de anulare, constituit sub auspiciile Centrului internaţional pentru reglementarea diferendelor relative la investiţii (ICSID) de pe lângă Banca Mondială, a fost respinsă cererea de anulare a hotărârii arbitrale din 5 Martie 2020, prin care un tribunal arbitral internaţional a respins pretenţiile împotriva României în valoare de peste 9 miliarde de lei, formulate de Ioan şi Viorel Micula şi de mai multe societăţi române asociate acestora, inclusiv S.C. Scandic Distilleries SA.

Casa de avocatură spune că decizia de anulare închide final procedurile arbitrale iniţiate de Reclamanţi în anul 2014 în baza Acordului între Guvernul României şi Guvernul Regatului Suediei privind promovarea şi protejarea reciprocă a investiţiilor.

În cadrul arbitrajului, Reclamanţii au susţinut că România şi-a încălcat obligaţiile internaţionale în temeiul Tratatului, nereuşind să aplice în mod adecvat legile privind impozitarea băuturilor spirtoase şi prin adoptarea unui nou regim de preţuri pentru apa minerală.

România a fost reprezentată de un consorţiu format din firmele de avocatură „Leaua Damcali Deaconu Păunescu – LDDP” din Bucureşti şi „LALIVE” din Geneva, Elveţia. Echipele de avocaţi au fost formate din prof. Crenguţa Leaua, dr. Gheorghe Matei, prof. Stefan Deaconu, Marius Grigorescu, Raluca Popa şi Corina Tănase, din cadrul LDDP, şi de Dr. Veijo Heiskanen, Matthias Scherer, Laura Halonen (consultant), Sam Moss şi Alptug Tokeser, din cadrul LALIVE.

„Suntem foarte   mulţumiţi de rezultatul pozitiv al dosarului, prin care Comitetul ad-hoc a respins cererea de   anulare formulată de reclamanţi şi a confirmat hotărârea arbitrală anterioară prin care se arăta   că România nu a încălcat Tratatul Suedia-România. Suntem la finalul unei dispute care a durat   peste 7 ani, fiind unul dintre cele mai complexe dosare, în care probleme de drept fiscal substanţial   şi procedural, din perspectivă macroeconomică, au fost introduse într-un arbitraj de investiţii.” a precizat Crenguţa Leaua, din cadrul LDDP.

Acum doi ani statul român a pierdut un alt proces cu fraţii Micula pe tema facilităţilor fiscale retrase în momentul aderării la Uniunea Europeană.

 
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9264
Diferență: 0,002
Ieri: 4.9263
Azi: 4.8175
Diferență: -0,3104
Ieri: 4.8325
Azi: 5.8439
Diferență: -0,668
Ieri: 5.8832
Azi: 5.0450
Diferență: 0,1211
Ieri: 5.0389