Eveniment

Statul şi-a redus subvenţiile pentru sănătate la jumătate, pe fondul creşterii veniturilor din contribuţii

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Iulian Anghel

08.09.2015, 00:04 246

În primele şase luni din an veniturile fondului unic de asigurări sociale de sănătate din contribuţiile de asigurări de sănătate au crescut cu 11% comparativ cu perioada similară a anului precedent, ceea ce a condus la diminuarea subvenţiilor primite de fond de la bugetul de stat cu 52%.

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, veniturile din contribuţiile de asigurări au fost în primele şase luni din 2015 (ultimele date disponibile la INS) de 9,4 miliarde de lei, în creştere cu peste un miliard de lei faţă de perioada similară a anului trecut.

Veniturile din contribuţiile angajatorilor au fost de 3,9 miliarde de lei, în creştere cu 513 milioane de lei faţă de primele şase luni din 2014, în vreme ce veniturile din contribuţiile angajaţilor au fost de 4,4 miliarde de lei, în creştere cu mai bine de 500 milioane de lei faţă de perioada similiară a anului trecut.

Ca urmare a acestui fapt, subvenţiile primite de bugetul asigurărilor de sănătate de la bugetul de stat au scăzut de la 1,4 miliarde de lei în primele şase luni din 2014, la 669 milioane de lei în primele şase luni din acest an.

Creşterea încasărilor în sistemul asigurărilor sociale de sănătate a fost unul dintre argumentele folosite de guvern când a justificat majorarea salariilor unora dintre medici cu 25% începând cu 1 octombrie.

Dacă efortul financiar pentru aceste majorări a fost socotit iniţial la 1,7 miliarde de lei pe an, acesta va creşte ca urmare a introducerii în lista celor care vor primi majorări şi a altor categorii de medici.

În urma unei decizii a guvernului de săptămâna trecută, personalul medical din cabinetele medicale şi de medicină dentară al MApN, MAI, SRI, din cabinetele medicale şcolare, din centrele de asistenţă medicală comunitară şi din centrele medico-sociale publice vor primi salarii mărite cu 25%.

De la 1 septembrie, ser­viciile medicale sunt acordate doar cu cardul de sănătate asiguraţilor, iar administratorii fondului de sănătate spun că acest lucru va aduce economii la buget de aproape 100 milioane de lei anual.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO