Eveniment

Statul va plati 4,7 mld. euro pentru 55 km de autostrada

17.01.2010, 23:20 28

Consortiul francezo-elen Vinci-Aktor va semna astazi cuMinisterul Transporturilor contractul in valoare de 1,57 mld. europentru constructia autostrazii Comarnic-Brasov (55 km), acestafiind primul contract de infrastructura realizat in concesiune decatre statul roman. Chiar daca castigatorul licitatiei a fostanuntat in mai 2009, a urmat o perioada de circa 8 luni denegocieri privind conditiile contractuale.
"Negocierile s-au intins din iunie-iulie pana acum pentru ca, defapt, in realitate, cei de la Vinci au tot tergiversat situatia,pentru a vedea cine va castiga alegerile. Se temeau probabil ca,daca va veni un nou ministru, le va reprosa ca «au tinut» cuBasescu sau cu PD-L. Asa au preferat sa stea in expectativa", auafirmat pentru ZF surse din minister.
Yves Thibault de Silguy, presedintele grupului Vinci, cea mai marecompanie de constructii din lume, cu un business anual de 34 mld.euro, va sosi in tara la ora 16:30 pentru a incheia formalitatilecu statul roman. Contractul se va intinde pe o perioada de 30 deani, dintre care patru vor fi alocate pentru constructie, restul de26 de ani fiind pentru intretinerea si administrareaautostrazii.
Costul total al lucrarilor de proiectare si constructie se varidica la 1,57 mld. euro, urmand ca statul roman sa plateascaincepand cu al cincilea an al concesiunii circa 180 mil. euro pean, suma care va acoperi dobanzile platite de consortiul castigatorcatre bancile care au finantat lucrarea. Astfel, statul roman arputea plati in total pana la finalul contractului circa 4,7 mld.euro pentru autostrada Comarnic-Brasov. "Suma pe care o va platistatul acopera si dobanzile platite de constructorii care au adusfinantarea si costurile de administrare si intretinere timp de 26de ani. Practic, statul va primi la sfarsitul celor 30 de ani oautostrada impecabila, fara sa se implice in administrarea ei", auafirmat reprezentantii Ministerului Transportului.
Taxa pe care utilizatorul o va plati incepand din al cincilea an alconcesiunii, dupa darea in folosinta a autostrazii, va fi de 1,75euro/osie/100 kilometri, ceea ce inseamna ca un autoturism va platiin primul an o taxa de circa doi euro pentru a strabate cei 55 dekilometri ai tronsonului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO