Eveniment

Status Start-Up Nation 2018: Doar 15% dintre proiecte au fost verificate, după o lună şi jumătate de la încheierea programului

Status Start-Up Nation 2018: Doar 15% dintre proiecte au...

Autor: Florentina Niţu

26.03.2019, 18:09 1063

Doar 15% dintre proiectele depuse pentru fondurile programului Start-Up Nation, au fost verificate după o lună şi jumătate de la încheierea programului, scrie pe pagina personală de Facebook Paula Pârvănescu, secretar de stat în cadrul Ministerului pentru Mediul de Afaceri Comerţ şi Antreprenoriat, sub egida căruia se află programul.

Start-Up Nation este un program naţional creat pentru a sprijinii înfiinţarea afacerilor, în special de către tineri, potrivit reprezentanţilor ministerului. Bugetul total alocat acestui program este de 2 miliarde de lei, de la stat. În aceste condiţii, 10.000 de start-up-uri ar putea obţine o finanţare de maximum 200.000 de lei.

„La data de astăzi, 26 martie 2019, ora 11:00, dintr-un total de 13.005 proiecte intrate în verificare au fost vizualizate 2.016 planuri de afaceri la nivel naţional, din care: 1.254 sunt admise de principiu la finanţare; 38 sunt respinse; 724 sunt în clarificări”, a scris Paula Paula Pârvănescu pe pagina sa de Facebook, secretar de stat în cadrul ministerului IMM-urilor.

Astfel, după 31 de zile lucrătoare, au fost verificare doar 15% dintre proiecte. Verificarea acestora ar trebui să se închieie până la sfârşitul lunii mai, însă, dacă ritmul de verificare se păstrează constant, etapa de verificare va dura peste 200 de zile lucrătoare.

De altfel, din totalul proiectelor eligibile pentru finanţare, care urmează să fie verificate, dar 9,6% sunt admise, iar 30% sunt în clarificări.

„O procedura simplificată, menită să ajute antreprenorii şi evaluatorii nu ar trebui să genereze clarificări în peste 30% din proiectele evaluate”, întăreşte Gabriel Dan Ieremia, consultant pe fonduri europene.

Afirmaţia vine în contextual în care, ministerul IMM-urilor susţine că a simplificat procedura de depunere a proiectelor şi modul de evaluarea de acestor şi a redus birocraţia prin Ordonanţa de Urgenţă 10/2017, care a adus îmbunătăţirii primei ediţii a programului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO