Eveniment

Ştefan Gadola, EnergoBit: S-a scumpit apa pe Dunăre? S-a scumpit cărbunele? S-a scumpit combustibilul nuclear? Nu. Uitaţi de piaţa liberă în energie şi reglementaţi preţul. Energia este vitală pentru toţi

Ştefan Gadola, unul dintre fondatorii EnergoBit

Ştefan Gadola, unul dintre fondatorii EnergoBit

Autor: Roxana Petrescu

19.01.2022, 10:00 27093

♦ Statul are în mâini 80% din producţia de energie din România şi posibilitatea de a stabili preţul acesteia pentru şase luni de zile, dar în loc de a lua cea mai simplă măsură preferă să dea vina pe furnizorii străini şi să implementeze scheme încâlcite care oricum nu asigură protecţie pentru toţi consumatorii ♦ „Vorbim de discriminări când noi toţi consumăm energie“, spun oamenii din piaţă.

Scumpirea energiei şi a gazului natural din ultimul an, tendinţă vizibilă încă din martie, anul trecut, scoate la iveală multiple anomalii ale pieţelor din România, dar şi incapacitatea statului de a gestiona din timp o criză care acum duce în corzi toată economia. Circa 80% din toată producţia de energie a României este în mâinile statului şi jumătate din producţia de gaze, dar în timp ce producătorii colectau profituri de vis, sub protecţia lipsei de acţiune a autorităţilor locale, restul economiei ceda sub presiunea celor mai mari preţuri din istorie.

„Reglementaţi preţul. Este cea mai simplă măsură. Ai posibilitatea să faci acest lucru pentru 6 luni de zile. Care e problema? Au distrus tot“, spune Ştefan Gadola, unul dintre fondatorii EnergoBit, companie activă în zona de servicii şi echipamente pentru industria energetică.

În loc de această măsură, guvernul a venit cu noi idei, după ce abia terminase de implementat o se­rie de scheme de protecţie. Un pro­iect al ANAF, publicat pe 17 ia­nuarie, pe site-ul instituţiei, propune impozitarea veniturilor suplimentare încasate de producătorii de energie ca urmare a exploziei preţurilor. Astfel, „venitul suplimentar realizat de producătorii de energie electrică rezultat din diferenţa dintre preţul mediu lunar de vânzare al energiei electrice şi preţul de 450 lei/MWh se impozitează cu 80%. De la aceste prevederi sunt exceptaţi producătorii de energie electrică pe bază de combustibili fosili, inclusiv coge­nerare“, se arată în referatul proiec­tului de ordin. Doar pentru comparaţie, în decembrie, anul trecut, preţul mediu pe bursa de energie OPCOM, pe platforma spot, a fost de 1.139 lei/MWh.

Explozia preţului energiei în România a urmat tendinţa la nivel european, dar devine evident că o bună parte din scumpire este speculaţie pură. Peste 40% din energia României se tranzacţionează pe platforma spot, astfel un procent important fiind predispus la încorporarea speculaţiilor de moment. Mai departe, cererea de electricitate de anul trecut a crescut cu numai 7% după primele nouă luni din 2021 şi cu 3% în al treilea trimestru. Problema? Preţul energiei s-a triplat în al treilea trimestru al anului trecut. Pe partea de gaz natural, lucrurile sunt şi mai dramatice. Consumul pentru primele nouă luni din 2021 a crescut cu 3%, pentru al treilea trimestru cererea fiind cu 13% mai scăzută faţă de perioada similară din 2020. Preţul pe T3 a fost însă de cinci ori mai mare decât cel din 2020.

„S-a scumpit apa pe Dunăre? S-a scumpit cărbunele? S-a scumpit combustibilul nuclear? Nu. Uitaţi de piaţa liberă în energie şi reglementaţi preţul. Energia este vitală pentru toţi.“

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO