Eveniment

O ştire care face înconjurul lumii: Autorităţile din Germania au reţinut 25 de persoane acuzate că plănuiau o lovitură de stat. Extrema dreapta şi din foşti militari plănuia să ia cu asalt clădirea parlamentului şi să preia puterea

O ştire care face înconjurul lumii: Autorităţile din...

Autor: Petru Mazilu

07.12.2022, 10:44 90

Autorităţile din Germania au reţinut 25 de persoane acuzate că au plănuit o lovitură de stat. Gruparea ar fi complotat pentru răsturnarea guvernului, potrivit BBC.

Rapoartele germane susţin că grupul format din persoane de extremă dreapta şi din foşti militari plănuia să ia cu asalt clădirea parlamentului, Reichstag, şi să preia puterea.

Se presupune că un bărbat numit Heinrich XIII, în vârstă de 71 de ani, a fost în centrul planurilor lor.

Printre complotişti s-ar număra membri ai mişcării extremiste Reichsbürger [Cetăţeni ai Reichului], care se află de mult timp în vizorul poliţiei germane din cauza atacurilor violente şi a teoriilor rasiste ale conspiraţiei. De asemenea, aceştia refuză să recunoască statul german modern.

Se presupune că aproximativ 50 de bărbaţi şi femei au făcut parte din acest grup, care au complotat pentru a răsturna republica şi a o înlocui cu un nou stat, după modelul Germaniei din 1871, un imperiu numit Al Doilea Reich.

Raiduri au avut loc în mare parte din ţară, iar două persoane au fost arestate în Austria şi Italia, a anunţat agenţia germană de presă DPA. Persoanele reţinute urmează să fie interogate.

Ministrul justiţiei, Marco Buschmann, a scris pe Twitter că are loc o operaţiune antiteroristă majoră şi că se suspectează că „a fost planificat un atac armat asupra organelor constituţionale".

Procurorul federal a declarat că grupul a pus la cale o lovitură de stat violentă încă din noiembrie 2021.

Complotiştii îşi stabiliseră planurile de a conduce Germania, a declarat biroul procurorului federal. Membrii au stabilit că îşi puteau realiza obiectivele doar prin „mijloace militare şi violenţă împotriva reprezentanţilor statului", iar acest lucru includea efectuarea de asasinate.

Postul public de televiziune ZDF a raportat că un fost membru de extremă-dreapta din Bundestag, camera inferioară a parlamentului, făcea parte din complot şi era pregătit să fie instalat în funcţia de ministru al justiţiei al noii puterii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO