Eveniment

Strainii au 33% din economie, dar cu numai 17% din salariati

24.11.2009, 23:18 364

Strainii au adus in Romania capital cu ajutorul caruiacontroleaza o treime din economie, dar in companiile cu capitalstrain lucreaza doar circa 760.000 de salariati, adica 17% dintotalul angajatilor din economie, potrivit datelor obtinute deZiarul Financiar de la Registrul Comertului.

Companiile straine au o pondere de circa o treime dincifra de afaceri totala de 250 miliarde de euro a companiilor dinRomania.

Este pentru prima data cand aceasta statistica este datapublicitatii, de multe ori pana acum fiind pusa intrebarea careeste cu adevarat impactul investitiilor straine asupra economiei romanesti in termeni de ocupare a fortei demunca si de afaceri.

Ziarul Financiar a calculat aceste ponderi pe baza datelor de laInstitutul de Statistica, de la Registrul Comertului si de laportalul listafirme.ro, care are un software care poate sorta toatecompaniile din Romania in functie de diferiti parametri, cum suntcifra de afaceri, numarul de angajati sau profitul net.

"Este natura afacerilor care face ca o companie sa aiba oproductivitate mai mare cu un numar mai mic de angajati. Deexemplu, companiile care lucreaza in telecomunicatii au o cifra deafaceri pe lucrator de cateva ori mai mare decat un IMM, unde seconcentreaza cea mai mare parte a capitalului romanesc", spuneFlorin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri dinRomania.

Intr-adevar, in topul companiilor din Romania ca si cifra deafaceri se afla mari companii ca Orange sau Vodafone, care auafaceri de peste 1 miliard de euro fiecare, dar numai cateva mii deangajati, deci o productivitate (cifra de afaceri/ angajat) de4-500.000 euro pe angajat.

Toate companiile din Romania, din industrie, constructii, comertsi servicii, au avut o cifra de afaceri de 958 miliarde de lei (260mld. euro) in 2008, conform unor date recente ale Institutului deStatistica, ceea ce la 4,4 milioane de salariati inseamna oproductivitate medie de sub 60.000 de euro pe angajat. In aceeasiperioada, companiile cu capital strain au avut afaceri de circa 80mld. euro, deci circa 33%, potrivit portalului listafirme.ro, careutilizeaza date de la Ministerul de Finante.

Aceste companii au in total circa 760.000 de angajati, adicacirca 17% din numarul total de angajati, conform aceleiasi surse,ceea ce arata ca in firme straine productivitatea medie dedoua-trei ori mai mare decat in firmele romanesti.

Intr-adevar, productivitatea in firmele straine este de circa100.000 de euro pe angajat, adica la o firma straina cu afacerianuale de 10 milioane de euro lucreaza circa 100 de angajati. La ofirma romaneasca cu afaceri similare lucreaza in general 200 deangajati sau mai mult.

"In unele sectoare economice, cum sunt serviciile, e nevoie demai multi angajati decat in altele. In acelasi timp, foarte multefirme straine si-au deschis reprezentante prin intermediul caroraisi vand produsele fabricate in alta parte. Aceste reprezentante aufoarte putini angajati, dar inregistreaza cifre de afaceri foartemari", a explicat analistul economic Laurian Lungu.

Firmele romanesti au avut o cifra de afaceri de 180 miliarde deeuro in 2008, cu 4,4 milioane de anagajati, deci o productivitatemedie de circa 40.000 de euro.

Capitalul social cumulat al companiilor din Romania este de 196miliarde de lei (45,9 mld. euro), mai mult de o treime - adica 73,7miliarde de lei (circa 17 mld. euro) - fiind capital strain,potrivit datelor de la Registrul Comertului.

In total, investitiile straine sunt de circa 50 miliarde de europana in 2009, dar doar o parte din acesti bani sunt capital socialpropriu-zis.

Primele 100 de companii din Romania din punct de vedere alcifrei de afaceri au avut in 2008 venituri totale de 55 mld. euro,adica circa 22% din cifra de afaceri totala, desi angajeaza doar 8%din salariati. Cele mai mari 300 de companii din Romania angajeaza13% din salariatii din economie si au afaceri totale de 80 demiliarde de euro.

Cifra de afaceri totala de 250 de miliarde de euro a companiilordin Romania este mai mare decat produsul intern brut (PIB) de circa120 mld. euro in 2008, pentru ca la PIB intra doar valoareaadaugata adusa de aceste firme, adica din cifra de afaceri se scadinput-urile ca materie prima sau alti factori de productie.

Profitul brut cumulat pe 2008 al firmelor din Romania a ajuns la32,5 miliarde de lei (8,3 mld. euro), o treime din aceasta sumarevenind strainilor. Profitul brut la nivelul intregii economii afost anul trecut cu 25% mai mic decat in 2007, desi cifra deafaceri cumulata a tuturor companiilor a fost in crestere.

In analiza nu au fost incluse bancile si companiile deasigurari, dominate in proportie de 85% de capital strain, care aucirca 70.000 de angajati, respectiv 30.000 de angajati. Bancile au active totale de circa 80 de miliarde de euro,iar companiile de asigurare au un business de circa 2,2 miliarde deeuro pe an.

Daca s-ar lua in considerare toti salariatii din Romania, adicainclusiv cei 1,4 milioane de la stat, ponderea angajatilor dincompanii straine in totalul angajatilor ar cobori la 12%, iar intotalul populatiei active de circa 10 milioane de persoane,ponderea joburilor in firme straine este de sub 7-8%.

Singurele ponderi ale investitorilor straini in economie care semai calculeaza sunt cele ale unei cercetari anuale comune a BNR siInstitutului National de Statistica. Aceasta cercetare arata caintreprinderile cu investitie straina au o pondere de 73% dintotalul exporturilor, adica au vandut in 2008 marfuri si serviciiin exterior de 21 mld. euro. Aceasta inseamna ca diferenta pana la80 mld. euro, adica circa 60 mld. euro, reprezinta vanzari alefirmelor straine in Romania, fie din import, fie din productiainterna.

Ziarul Financiar a obtinut de la Registrul Comertului si listacelor mai mari firme din Romania, inclusiv banci, din punct devedere al capitalului social.

Cele mai mari 30 de companii locale in functie de capitalulsocial detin 32% sau 63 de miliarde de lei (14,8 mld. euro) dincapitalul total, potrivit datelor de la Registrul Comertului. Celmai mare capital social, de 14,2 miliarde de lei, este detinut deFondul Proprietatea, urmat de Petrom si Hidroelectrica cu 5,66miliarde de lei, respectiv 4,43 miliarde de lei.

In top 30 se afla opt companii cu capital majoritar de stat sisapte banci. Banca cu cel mai mare capital social este subsidiaralocala a grupului austriac Raiffeisen. Dintre bancile cu capitalmajoritar autohton sunt prezente in top Banca Transilvania siEximbank cu 1,06 miliarde de lei, respectiv 800 mil. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO