Eveniment

Strainii au cumparat mai mult teren agricol in 2008

24.02.2009, 19:33 251

Topul primilor cinci agricultori cu cele mai mari suprafete lucrate arata diferit daca sunt luati in calcul si investitorii straini.

Mihai Anghel, care exploateaza 23.000 de hectare in Dolj, si Stefan Poienaru, care lucreaza in arenda aproape 13.000 prin intermediul companiei Agrofam Holding in Fetesti, ies din top, locul lor fiind luat de germanii de la Vital & Heyl si de omul de afaceri de cetatenie libaneza Jihad El Kalil.
Germanii de la Vital & Heyl au investit impreuna cu omul de afaceri Nicolae Mann, unul dintre cei mai mari producatori de faina din Romania, in cultivarea cerealelor, ajungand la o cifra de afaceri in 2007 de 14 mil. euro, potrivit datelor Ministerului de Finante.
In 2008 au solicitat subventii directe pentru 26.000 de hectare lucrate prin intermediul Agrocereal Carani (22.200 ha) si Vital & Heyl (3.900 ha), in conditiile in care cu un an in urma aveau putin peste 22.000 de hectare. In ceea ce-l priveste pe Jihad El Kalil, el a reusit pana anul trecut sa acumuleze prin companiile pe care le conduce, Maria Trading si Agro Chirnogi, peste 24.000 de hectare de teren agricol. In 2007, cele doua companii aveau cu 4.000 de hectare mai putin, potrivit APIA.
"In perioada scurta de 20 de ani de la comunism multi au reusit sa comaseze suprafete mari, iar majoritatea au luat in arenda un numar mare de terenuri a caror productivitate este mare. Tinand cont ca in tarile europene comasarile s-au facut pe o perioada de 100 de ani, gradul de comasare in Romania este mai mare decat in multe regiuni din Europa," a declarat Viorel Matei, presedintele Federatiei Nationale a Agricultorilor din Romania.
"Cei care au reusit sa acumuleze suprafete cel mai rapid au fost strainii, pentru ca investitorii romani nu au avut posibilitate de finantare. Companii ca Emiliana sau Vital & Heyl din Timis pot fi un exemplu in acest sens", a adaugat el.
Potrivit datelor federatiei, cele mai mari suprafete detinute de companiile agricole sunt in America de Sud si Brazilia, in Europa doar Germania avand o medie de 5-10 mii de hectare, pentru ca acolo unitatile cooperatiste nu s-au dezmembrat. In Europa, media suprafetei terenurilor este de 7 ha pana la 16 ha, in tari ca Italia, Franta sau Germania, fermele mari avand in jur de 50 de hectare.
"In Romania, 3,2 milioane de hectare sunt faramitate, media fiind de un hectar. Cu toate acestea, 45% din terenul arabil se lucreaza in forme asociative, comasate. Mai mult, peste 15-20 de ani copiii celor care au acum in jur de doua hectare vor vinde terenul sau il vor da in arenda, iar marile companii isi vor majora suprafetele", spune Matei.
Marii antreprenori romani anunta ca nu vor renunta la afacerile in agricultura, Culita Tarata afirmand chiar ca nu renunta la niciun hectar. "Cultiv tot ce am si anul acesta, nu las nicio palma de pamant nelucrat, chiar daca in toamna, cand am infiintat culturile, nu am primit mai nimic din partea statului", spune Culita Tarata, cu speranta ca va primi totusi cei 400 de lei la hectar pentru ingrasaminte.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO