Eveniment

Strat de zăpadă de 35 dE centimetri la Bâlea Lac, cel mai mare din ţară

Strat de zăpadă de 35 dE centimetri la Bâlea Lac, cel...

Autor: Departamentul Corespondenţi

07.12.2019, 10:25 59

Stratul de zăpadă la Bâlea Lac, în judeţul Sibiu, măsoară 35 de centimetri, acesta fiind cel mai mare din ţară. Meteorologii anunţă că vremea începe să se încălzească, temperaturile urmând să fie de 2 – 5 grade la peste 1.800 de metri, dar în weekend ninge din nou, astfel că sunt posibile avalanşe.

Potrivit buletinului nivometeorologic, în zona montană înaltă, stratul de zăpadă măsoară 35 de centimetri la Bâlea Lac, în Munţii Făgăraş, 24 de centimetri la Stâna de Vale, 19 centimetri la Ţarcu, 16 centimetri la Vf. Omu, la Semenic 11 centimetri, iar în restul masivelor acesta e sub 10 centimetri

Vremea se va încălzi, însă, şi vor fi temperaturi pozitive în întreaga arie montană, ce vor atinge 2 - 5 grade la peste 1.800 de metri şi 5 - 9 grade la sub 1.800 de metri.

„În cursul zilelor de sâmbătă şi duminică, vremea va intra într-un proces de răcire, cerul va fi temporar noros şi local se vor semnala precipitaţii mixte slabe, ninsori în zonele înalte. Vântul va sufla moderat din sector predominant vestic, mai ales pe creste, cu rafalele ce vor atinge şi depăşi 40 km/h. La peste 1.800 de metri, în Carpaţii Meridionali, regăsim un strat de zăpadă recentă de aproximativ 10 centimetri, depus peste zăpada mai veche îngheţată, precum şi plăci de vânt„, spun meteorologii.

În condiţiile încălzirii vremii şi a temperaturilor pozitive aşteptate, în special pe versanţii expuşi soarelui, se pot declanşa spontan curgeri şi avalanşe de topire de mici dimensiuni. În zonele adăpostite, acest strat mai puţin stabil din partea superioară, poate avea dimensiuni mai mari.

Sâmbătă şi duminică, riscul declanşărilor se menţine doar în zonele cu acumulări mai mari de zăpadă sub influenţa unor supraîncărcări mari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO