Eveniment

Strategia pentru IMM-uri, proiect care a consumat peste 800.000 €, va aduce o creştere cu 10% a exporturilor

Strategia pentru IMM-uri, proiect care a consumat peste 800.000 €, va aduce o creştere cu 10% a exporturilor

Autor: Cuncea Elena Cristina

15.02.2011, 23:56 133

Un proiect câştigat de Ministerul Economiei, care a avut ofinanţare din fonduri europene de peste 820.000 de euro, va conducela o creştere de 10% a numărului de firme mici şi mijlocii, dar şia numărului de angajaţi din IMM-uri, precum şi o creştere aexporturilor, potrivit Andreei Paul Vass, consilierul premieruluiEmil Boc.

"Prin toate măsurile şi acţiunile, strategia îşi propunecreşterea numărului de IMM-uri cu 10%, a numărului de salariaţi dinsistem cu 10%, avansul investiţiilor cu 15%, a exportului cu 10%.De asemenea, productivitatea va creşte cu 5%, iar creştereacontribuţiei la valoarea adăugată cu 5%", a spus ieri Paul Vass,prezentă la seminarul "Talks about SMEs" organizat de Mediafax. Înceea ce priveşte obiectivul strategiei care vizează extindereaprezenţei IMM-urilor pe piaţa externă, ea a precizat că acest lucrueste favorizat de situaţia dificilă din Egipt şi Tunisia, marilecorporaţii internaţionale fiind în căutarea de noi distribuitori îndomeniul textilelor, încălţămintei, farmaceutic, cablaje şicomponente auto. Ministerul Economiei a lansat anul trecutstrategia guvernamentală pentru dezvoltarea sectorului IMM în2009-2013, elaborată de consorţiul KPMG şi Finas Consulting.Proiectul a fost contestat de reprezentanţii mediului de afaceri,care au cerut refacerea acestuia.

"Atât 2010, cât şi 2009 au reprezentat ani dificili pentrueconomie, aşa cum o arată şi majoritatea indicatorilor economici.Chiar dacă din perspectiva exportului am stat bine şi am reuşit sărecuperăm puţin din handicapul lui 2009, ceilalţi indicatori nu auînre-gistrat îmbunătăţiri. În ceea ce priveşte demografia firmelor,cred că ne aflăm în aceeaşi situaţie de declin din 2009; chiar dacăau fost înregistrate firme noi, numărul acestora nu a reuşit sărecupereze declinul înregistrat în anul 2009, când s-au înregistratpeste 133.000 de suspendări de activitate", a spus Peter Barta,directorul executiv al Fundaţiei Post-Privatizare.

Fundaţia Post-Privatizare (FPP) a realizat Raportul Anual alSectorului IMM din România - ediţia 2010, care prezintă oradiografie a situaţiei întreprinderilor mici şi mijlocii în anul2009. Potrivit raportului, 133.000 de IMM-uri şi-au suspendatacti-vitatea în 2009, în timp ce 116.000 de noi firme au fostînfiinţate. Cele mai multe firme care au fost închise au fost dindomeniul serviciilor de intermediere imobiliară, construcţii,industrie şi servicii de administrare şi sprijin, comerţ. Deasemenea, la sfârşitul anului 2009 numărul mediu anual de salariaţiîn sectorul IMM era de 2,6 milioane de persoane, faţă de 2,95milioane în anul 2008, ceea ce înseamnă pierderea a 333.273 locuride muncă. Sectorul IMM-urilor a înregistrat un recul în 2009 şi înceea ce priveşte cifra de afaceri, care a scăzut cu 12% faţă de2008, întreprinderile mijlocii fiind cele mai afectate, încondiţiile în care au raportat afaceri cu 17% mai mici. Mai mult,volumul valoric al comerţului exterior derulat de sectorul IMM ascăzut în 2009 faţă de 2008, atât pentru exporturi, cât şi pentruimporturi. Peste o treime, respectiv 35,4% din volumul total alexporturilor din România în anul 2009, a fost realizat de sectorulIMM, ponderea specifică a acestuia fiind în creştere faţă de anul2008.

Băncile stau "călare" pe bani, iar mediul de afaceri nu estefinanţat, iar fără finanţare nu există şanse de relansareeconomică, a fost de părere Ioan Hidegcuti, preşedinteledirectoratului Fondului Român de Contragarantare. "Trebuie să fimrealişti, în axa bănci, IMM, fonduri de garantare şicontragarantare există în continuare fracturi care nu pot ducedecât la lipsa finanţării, ceea ce întârzie apariţia elementelor derelansare economică. Nu avem nicio şansă, nu există relansareeconomică fără finanţare. Este vorba de prăbuşirea încrederii întrebănci şi mediul de afaceri. Nici sistemul de garantare şicontragarantare nu este destul de adaptat la situaţia actuală", aspus Hidegcuti. El a arătat că prin politica monetară băncile au ladispoziţie lichidităţi, dar din cauza "prăbuşirii" încrederii întresistemul bancar şi mediul de afaceri nu finanţează firmele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO