Eveniment

Stratfor: România poate fi mai ambiţioasă în condiţiile actuale în relaţia cu Republica Moldova

Stratfor: România poate fi mai ambiţioasă în...

Autor: Mihai Draghici

20.07.2015, 00:05 414

Instabilitatea politică şi eco­no­mi­că din Republica Mol­dova ar putea fi o oportunitate pentru România de a scoa­­te această ţară din sfera de in­flu­en­ţă a Rusiei cu scopul de a apro­funda relaţiile în cadrul sistemului Uniunii Europene, co­­mentează agenţia ameri­ca­nă de analize Stratfor.

„Începând din anul 2009, Ad­mi­nistraţia de la Chişinău s-a orientat spre integrarea europeană a Republicii Mol­dova. Cu toate acestea, clivajul po­litic - în principal între forma­ţiu­nile proeu­ro­pene (Partidul Democrat şi Partidul Li­be­ral-Democrat) şi cele proruse (Parti­dul Comunist şi Partidul Socialist) - au generat un impas politic semnificativ la Chişinău“, explică Stratfor, un institut cu sediul în oraşul american Austin.

„Aspiraţiile Republicii Moldova de a se integra în Uniu­nea Europeană au suferit o lovitură majoră recent, când pre­mie­­rul proeuropean Chiril Gaburici a demisionat. (...) R. Moldova era deja într-o criză economică majoră. Căderea Gu­vernului Gaburici a condus la opri­rea programelor eco­no­mice ale Băncii Mon­diale şi Fondului Monetar Interna­ţional. În plus, Uniunea Europeană a anun­ţat pe 7 iulie suspendarea finan­ţării pentru R. Moldova până la for­ma­rea noului gu­vern. Partidele proeu­ro­pene au anunţat intenţia de a forma un nou guvern până la sfârşitul lunii iulie, dar disensiunile pro­funde persistă“, su­bliniază Stratfor.

„Această situaţie este în interesul Rusiei, care a încercat să blocheze efor­turile Republicii Moldova în sensul inte­grării europene, aşa cum a procedat de altfel şi în cazul Ucrainei. Semni­fica­ti­va prezenţă militară rusă în regiunea separatistă Trans­nistria şi în zone proruse precum Găgăuzia conferă Ru­siei o importantă pârghie de influenţă asupra Chişinăului“, notează Stratfor.

„Cu toate acestea, criza politică din Republica Moldova - în special dificultăţile financiare din ce în ce mai mari ale ţării - ar putea oferi o oportunitate României. Situaţia economică precară a Republicii Moldova, despre care publicul crede că este generată în principal de corupţie, ar putea explica de ce recentele manifestaţii în favoarea reunificării cu România au fost unele dintre cele mai ample din ultimii ani“, notează agenţia americană de analize.

„Preşedintele României, Klaus Iohannis, nu s-a întâlnit cu manifestanţii, dar a luat act de marşul pentru reunificare şi a declarat ulterior că «oamenii de pe ambele maluri ale Râului Prut se vor regăsi într-o bună zi nu doar în Uniune, ci şi în comuniune». Declaraţiile de acest tip arată că liderii politici ai României nu pledează pentru reunificare, dar că Bucureştiul rămâne un susţinător-cheie al aprofundării relaţiilor cu Chişinăul în contextul Uniunii Europene“, argumentează Stratfor.

„România este într-o poziţie bună de a oferi asistenţă financiară, dat fiind că înţelege bine situaţia din R.Moldova şi are interesul strategic de a scoate Chişinăul de pe orbita Moscovei. (...) Însă, chiar dacă actualele condiţii oferă oportunităţi României, Bucureştiul este conştient că se confruntă cu obstacole în demersul de consolidare a influenţei asupra Chişinăului. Timp de mulţi ani, Rusia a fost cel mai mare partener comercial al Republicii Moldova, însă restricţiile comerciale motivate politic au condus la scăderea exporturilor moldovene către Rusia, generând creşterea acestora spre UE, în special spre România“, explică Stratfor.

„Deficienţele financiare din ce în ce mai mari din R.Moldova, precum şi capacitatea şi voinţa României de a atenua unele dintre problemele economice ale ţării ar putea face ca acest subiect să devină unul de mare interes pentru ambele părţi în viitor“, concluzionează Stratfor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO