Eveniment

Strigătul magnatului rus Vladimir Potanin către Vladimir Putin: Nu duce Rusia înapoi în 1917. Confiscarea activelor companiilor care au ieşit din Rusia ar zdruncina încrederea investitorilor timp de decenii şi ne-ar duce înapoi la zilele de calamitate ale revoluţiei bolşevice

Strigătul magnatului rus Vladimir Potanin către...

Autor: Ştefan Stan

11.03.2022, 13:00 75966

Confiscarea activelor companiilor care au ieşit din Rusia după invazia Ucrainei ar zdruncina încrederea investitorilor timp de decenii şi ar duce Rusia înapoi la zilele de calamitate ale revoluţiei bolşevice din 1917, a declarat magnatul metalurgic Vladimir Potanin, scrie Reuters. 

Potanin, cel mai mare acţionar al Norilsk Nickel, cel mai mare producător mondial de paladiu şi de nichel rafinat, a declarat că Rusia ar trebui să răspundă cu pragmatism la excluderea sa din zone întregi ale economiei globale.

"Nu ar trebui să încercăm să "trântim uşa", ci să ne străduim să păstrăm poziţia economică a Rusiei pe acele pieţe pe care am petrecut atât de mult timp cultivându-le", a declarat Potanin, preşedintele Norilsk Nickel, în vârstă de 61 de ani, prin intermediul aplicaţiei de mesagerie Telegram.

Potanin a declarat că confiscarea activelor companiilor care au părăsit Rusia ar pune ţara pe butuci pentru investitori timp de zeci de ani.

"Ne-ar duce înapoi cu 100 de ani în 1917, iar consecinţele - o lipsă de încredere globală în Rusia din partea investitorilor - le-am simţi timp de multe decenii", a spus Potanin.

Economia Rusiei se confruntă cu cea mai gravă criză de la căderea Uniunii Sovietice în 1991, după ce Occidentul a impus sancţiuni grele asupra aproape întregului sistem financiar şi corporatist rusesc, în urma invaziei Moscovei din 24 februarie în Ucraina.

Premierul rus Mihail Mişuşin i-a spus joi preşedintelui Vladimir Putin că guvernul a propus punerea sub administrare externă a companiilor care au părăsit Rusia.

Mecanismele exacte ale acestui lucru sunt neclare, deşi există o dezbatere aprinsă în cadrul elitei ruseşti cu privire la cât de severă ar trebui să fie reacţia Moscovei la sancţiunile occidentale, au declarat oficiali şi oameni de afaceri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO