Eveniment

Studiu: România se află pe ultimele locuri în UE în ceea ce priveşte oportunităţile economice ale femeilor. În 2018, numărul femeilor în câmpul muncii era de 2,3 milioane, faţă de 2,6 numărul bărbaţilor

Studiu: România se află pe ultimele locuri în UE în...

Autor: Miruna Diaconu

31.07.2020, 17:30 441

Femeile din România nu beneficiază de aceleaşi drepturi sau oportunităţi economice pe care le au bărbaţii, astfel România se situează pe ultimele locuri în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte oportunităţile de angajare şi antreprenoriat faţă de cele ale bărbaţilor, potrivit Visual Capitalist care citează un studiu al Băncii Mondiale.

 “În medie, pe glob, femeile au doar trei sferturi din drepturile economice legale acordate bărbaţilor. Egalitatea de şanse este importantă nu numai din perspectiva drepturilor omului, dar şi din perspectiva economică. Atunci când femeile sunt capabile să lucreze în afara casei şi să gestioneze banii, sunt mult mai susceptibili să se alăture forţei de muncă şi să contribuie la creşterea economică“, potrivit Visual Capitalist.

În cadrul acestui studiu, Banca Mondială a analizat opt indici care afectează capacitatea eco­nomică a femeilor în diferite stadii de via­ţă precum mobilitate (libertatea de miş­care), loc de muncă (legi care afectează de­ci­z­ia de a lucra a femeilor), salariu (legile care afec­tea­ză câştigul femeilor), căsătorie (cons­trân­geri legale cu privire la căsătorie), paren­ta­li­tate (legi care afectează munca femeilor du­pă naşterea unui copil), antreprenoriat (cons­trân­geri cu privire la abilitatea femeilor de a în­cepe un business), active ( diferenţa între se­xe cu privire la proprietăţi şi averi) şi pensii (legi care afectează valoarea pensiei unei femei).

România a obţinut un scor de 90,6 din 100, fiind penultimul din Uniunea Europeana, cel mai mic scor fiind al Maltei, 88,8. Acelaşi scor ca al României l-a obţinut Bulgaria. În schimb, diferenţa dintre sexe nu există în ţări pre­cum Bel­gia, Danemarca, Franţa, Letonia, Luxem­burg şi Suedia, care au un scor de 100 fie­car­e.

“Toate regiunile şi-au îmbunătăţit scorul, dar majoritatea ţărilor au încă nevoie de reforme legale suplimentare pentru a pune femeile în condiţii de egalitate economică cu bărbaţii. Procedând astfel va avea implicaţii socio-economice importante. De exemplu, o egalitate mai mare de oportunităţi economice este corelată cu o reducere a decalajului salarial, sporind puterea de câştig a femeilor. Pentru că investitorii urmăresc zone geografice cu potenţial de creştere economică, este posibil să dorească să ia în considerare ţările care fac cele mai mari progrese pentru drepturile economice ale femeilor“, potrivit Visual Capitalist.

Totodată, conform datelor Institutului Naţional de Statistică, România avea în 2018 doar 2,3 mi­lioane de femei care se aflau în câmpul muncii, pe când bărbaţi erau 2,6 milioane. În ultimii zece ani, diferenţa salariaţilor de sex feminin faţă de cei de sex masculine a fost în medie de 300.000 angajaţi.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO