♦ „Suntem aproape de media europeană şi la media regională. Pe termen mediu, un raport de 45-50% între salariul minim şi cel mediu (unde suntem deja) este o formulă echilibrată, care prezintă mai puţine riscuri pentru sănătatea economiei.”
Salariul minim pe economie din România a avut cea mai rapidă creştere din Uniunea Europeană din ultimul deceniu, arată analiza „Politica salariului minim în România” realizată pentru Confederaţia Patronală Concordia de către Asociaţia Consilium Policy Advisors Group (economişti Laurian Lungu, Ella Viktoria Kallai şi Vlad Bulai). Creşterea salariului minim a fost bună, dar, de aici înainte, fără creşterea productivităţii, ea devine problematică chiar şi pentru angajaţii cu salariul minim, spun autorii studiului citat.
„Salariul minim pe economie din România a avut cea mai rapidă creştere din cadrul Uniunii Europene, de la un nivel foarte scăzut, de 142 de euro, în 2010, la 744 de euro, astăzi. Acest ritm de creştere nu mai este sustenabil, fără investiţii şi reforme care să ducă la creşteri la fel de accelerate de productivitate. Suntem aproape de media europeană şi la media regională. Pe termen mediu, un raport de 45-50% între salariul minim şi cel mediu (unde suntem deja) este o formulă echilibrată, care prezintă mai puţine riscuri pentru sănătatea economiei”, a spus Radu Burnete, directorul executiv al Confederaţiei Patronale Concordia.