Eveniment

Sturza, fost director in Rompetrol: Patriciu ramane partenerul meu numarul 1

Sturza, fost director in Rompetrol: Patriciu ramane partenerul meu numarul 1

Ion Sturza, fostul director general adjunct al grupului Rompetrol: Eu nu m-am casatorit cu rafinaria din Constanta. Imi pastrez pachetul pe care-l detin acum in Rompetrol Moldova, dar nu intentionez sa-l majorez.

01.10.2009, 23:21 76

Ion Sturza, fostul director general adjunct al grupuluipetrolier Rompetrol, a pus pe picioare un fond de investitii,Greenlight Invest, prin intermediul caruia va activa si in Romania,fiind interesat de mai multe domenii printre care se numaraimobiliarele si retailul. Sturza, fost prim-ministru in RepublicaMoldova , spune ca poate contribui la acest fond cu 30 mil. euro,fonduri proprii, dar ca poate atrage si surse externe de finantarefoarte importante.

"Ma intereseaza toate domeniile, mai putin segmentul de marfuriaccizate. Cel mai bun moment pentru achizitii va fiianuarie-februarie anul viitor. Atunci vor fi cele mai maripresiuni din partea bancilor in ceea ce priveste recuperareabanilor acordati pe credite pentru ca trebuie sa-si facaprovizioanele. Atunci va incepe «shopping-ul» adevarat si voraparea multe oportunitati pe segmentul imobiliar, retail si nunumai. Oricum piata de real estate va deveni foarte simpatica", aprecizat Sturza.

"Nu voi face management cu aceste active, ci vom folosi modelulRompetrol la o scara mai mica. Adica vom cumpara active ieftine pecare le vom vinde scump. Fata de preturile de dinainte de criza,cred ca voi obtine discounturi de 80%", a mai precizat Sturza. El amai spus ca incearca de mai multa vreme sa inregistreze fondul inRomania, dar nu a reusit acest lucru pana acum.

"Suntem la poarta Tribunalului, dar nu ne putem inregistra dincauza situatiei existente", a explicat omul de afaceri. Mai multecompanii au fost afectate de greva magistratilor, care a duratcirca o luna de zile, fiind declansata pe fondul nemultumiriigenerate de legea salarizarii unitare a bugetarilor. In aceastaperioada, rezolvarea litigiilor comerciale si inregistrareafirmelor au fost blocate. Sturza a mai infiintat un fond deinvestitii in Olanda, Fribourg Investments, care, la fel caGreenlight Invest, este detinut in proportie de 100% de el.

Sturza spune ca va continua sa colaboreze cu omul de afaceriDinu Patriciu, fostul proprietar al grupului Rompetrol, care si-afacut recent exitul complet din structura pe care a construit-otimp de 10 ani in jurul rafinariei Petromidia.

"Eu voi investi in toate proiectele lui Patriciu si el va fiprimul partener in proiectele mele. Patriciu, alaturi de PhilStepheson (fost actionar al grupului Rompetrol) si cu mine,putem†pune la un loc fonduri in valoare de 100 de milioane deeuro", a mai spus Sturza.

Fostul premier moldovean a declarat ca nu regreta despartirea deRompetrol si ca-si va mentine participatia de 20% pe care o detinein cadrul filialei Rompetrol Moldova .

"Eu nu m-am casatorit cu rafinaria din Constanta. Imi pastrezpachetul pe care-l detin acum in Rompetrol Moldova, dar nuintentionez sa-l majorez", a mai spus Sturza.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO