Eveniment

SUA, Japonia şi Coreea de Sud somează Coreea de Nord să nu testeze arme nucleare

SUA, Japonia şi Coreea de Sud somează Coreea de Nord...

Autor: Mihai Draghici, Mediafax

26.10.2022, 16:58 248

Statele Unite, Japonia şi Coreea de Sud au avertizat miercuri, în contextul tensiunilor cu regimul de la Phenian, că un eventual test nuclear nord-coreean va atrage o reacţie "fără precedent", conform agenţiei Reuters.

Washingtonul, Tokyo şi Seulul suspectează regimul Kim Jong-Un că vrea să reia efectuarea de teste nucleare, întreruptă în 2017.

"Am fost de acord că va fi necesară o reacţie de o amploare fără precedent în cazul în care Coreea de Nord continuă în sensul efectuării celui de-al şaptelea test nuclear", a declarat Cho Hyun-Dong, adjunct al ministrului de Externe din Coreea de Sud.

Oficialul sud-coreean a lansat acest avertisment după întâlnirea pe care a avut-o la Tokyo cu Takeo Mori, adjunct al ministrului japonez de Externe, şi cu subsecretarul de Stat american Wendy Sherman.

"Îndemnăm Coreea de Nord să se abţină de la a lansa noi provocări. Orice s-ar întâmpla aici, spre exemplu un test nuclear nord-coreean, ar avea implicaţii pentru securitatea întregii lumi", a afirmat, la rândul său, Wendy Sherman, catalogând drept "neraţionale" recentele teste balistice nord-coreene.

"Sperăm că toţi membrii Consiliului de Securitate ONU vor înţelege că orice utilizare a unei arme atomice va schimba lumea în moduri incredibile", a subliniat oficialul american, referindu-se la China, principalul aliat al regimului nord-coreean.

În contextul tensiunilor cu regimul de la Phenian, dar şi pe fondul acţiunilor armatei chineze în jurul Taiwanului, Statele Unite, Coreea de Sud şi Japonia au stabilit să intensifice cooperarea în domeniul apărării. "Am stabilit să intensificăm capabilităţile de disuasiune şi reacţie ale alianţei SUA-Japonia şi ale alianţei SUA-Coreea de Sud şi să promovăm cooperarea în materie de securitate între cele trei ţări", a subliniat Takeo Mori, adjunct al ministrului japonez de Externe.

Statele Unite intenţionează să furnizeze Japoniei sisteme de rachete SM-6

Departamentul de Stat de la Washington a aprobat potenţiala livrare de sisteme de rachete SM-6 în Japonia, un contract estimat la 450 de milioane de dolari, conform publicaţiei The Defence Post. Guvernul Japoniei a solicitat 32 de sisteme de rachete SM-6.

China cere acţiuni pentru depăşirea crizei cu regimul nord-coreean

Wang Wenbin, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing, a îndemnat toate ţările să admită "principalele cauze ale impasului îndelungat" în relaţia cu Phenianul şi să adopte măsuri de remediere a situaţiei prin crearea unui mediu regional echilibrat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO